چاپ صفحه

دولت خواب بود كه ده‌ها ميليارد دلار ارز از ايران خارج شد؟/ كپی جهانگيری از طرح ارزی دولت قبل

در‌حالي‌ كه معاون اول رئيس‌جمهور با طرح خود در‌صدد كنترل بازار ارز برآمد، كارشناسان نقاط ضعف فراواني براي اين طرح ارزيابي مي‌كنند و بر اين باورند كه دولت امروز بايد توضيح دهد چگونه در سال 96 بيش از 30ميليارد دلار سرمايه از ايران خارج شده است.

به گزارش پایگاه عدالت خواهان"، در اين ميان رئيس كميسيون اقتصادي مجلس با اشاره به ضعف بانك مركزي در دولت يازدهم و دوازدهم، سامانه نيما را همان پورتال ارزي دولت دهم معرفي كرد.

 اسحاق جهانگيري در حالي در جريان نوسان نرخ ارز مجدد با طرح ارزي خود و دلار 4 هزار و 200 توماني به صدر اخبار بازگشت كه كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه مديريت اقتصادي دولت از ضعف شديدي رنج مي‌برد و در حوزه نظري و عملي دولت توانايي لازم و كافي را براي مديريت اقتصاد كشور تاكنون ظهور و بروز نداده است؛ از ‌اين‌رو اگر‌چه بازار ارز به شكل دستوري و مصنوعي كنترل شده است، اما از بازار ثانويه ارز خبر مي‌رسد كه دلار مجدد به محدوده 6 هزار تومان رسيده و تقاضا براي سكه و طلا نيز تشديد شده است. (1)

در اين ميان، رئيس كميسيون اقتصادي مجلس به‌طور مجدد به ماجراي خروج ارز از كشور در سال 96 اشاره كرد و گفت: در سال ۹۶ بيش از ۳۰ ميليارد دلار ارز از كشور خارج شده است.

محمدرضا پورابراهيمي در گفت‌وگو با خانه ملت، با اشاره به آمار صندوق بين‌المللي پول مبني بر خروج 27‌ميليارد دلار سرمايه از كشور گفت: خروج اين ميزان سرمايه از كشور در نداشتن مديريت صحيح بانك مركزي بر بازار ارز و اجرا نشدن پورتال ارزي كه در دولت دهم كليد خورده بود، ريشه دارد.

رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه دولت در حال حاضر به فكر افتاده كه فعاليت پورتال ارزي را آغاز كند، افزود: بانك مركزي در اين راستا سامانه نيما را راه‌اندازي كرده و در واقع سامانه نيما همان پورتال ارزي دولت دهم است كه راه‌اندازي اين سامانه يكي از موضوعات مهم و اساسي كشور است كه بايد روي آن كار شود.

كالا ثبت سفارش شده اما وارد كشور نشده است
نتيجه نبود نظارت جدي بانك مركزي و نداشتن برنامه‌ريزي دقيق براي مديريت ارز، منفي شدن حساب سرمايه‌اي كشور شده است.

پورابراهیمی با بيان اينكه دليل اصلي خروج سرمايه از كشور اتفاقات رخ داده در حوزه ارز است، ادامه داد: بانك مركزي بايد در سال‌هاي اخير نظارت بيشتري بر بازار ارز مي‌كرد؛ چراكه نتيجه نبود نظارت جدي بانك مركزي و نداشتن برنامه‌ريزي دقيق براي مديريت ارز، منفي شدن حساب سرمايه‌اي كشور را به دنبال داشته و به معناي خروج ارز از كشور است.

پورابراهيمي يادآور شد: به چند روش ارز از كشور خارج شده است؛ نخست اينكه صادراتي صورت گرفته كه ارز آن به كشور بازنگشته و روش دوم اينكه كالايي ثبت سفارش شده، اما وارد كشور نشده است.
بيش‌اظهاري و كم‌اظهاري سبب خروج ارز شده است

پورابراهیمی با بيان اينكه بيش‌اظهاري و كم‌اظهاري سبب خروج ارز از كشور شده است، افزود: خروج سرمايه از كشور در نهايت منجر به اين مي‌شود كه خالص حساب سرمايه‌اي كشور در حوزه مسائل ارزي تحت‌تأثير قرار گيرد.

نماينده مردم كرمان و راور در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه اخيراً يكي از مشاوران اقتصادي دولت اعلام كرده كه بيش از 30 ميليارد دلار ارز از كشور در سال 96 خارج شده است، ادامه داد: عددي كه براي خروج ارز از كشور اعلام شده با توجه به منفي شدن خالص حساب سرمايه بيش از رقمي بوده كه از سوي ما اعلام شده است.

سياست‌هاي غلط و اشتباه بانك مركزي عامل اصلي در ايجاد بازار سياه و گراني ارز
رئيس كميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: خروج ارز در تعادل بخشي منابع و مصارف ارزي در كشور مؤثر است، اما عامل اصلي در ايجاد بازار سياه و گراني ارز سياست‌هاي غلط و اشتباه بانك مركزي است كه در بازار ارز اثر منفي گذاشته است.

پی نوشت:
1)http://www.javanonline.ir/fa/news/904684