چاپ صفحه

وال استریت ژورنال: آمریکا جلوی صدور رای شورای امنیت را در مورد اردن بگیرد

به گزارش پایگاه عدالت خواهان" به نقل از وال استریت ژورنال؛ آمریکا هرگز به عضویت 'دیوان بین المللی کیفری لاهه' درنیامده است و حمله تند این دادگاه در هفته گذشته به کشور اردن به زیبایی علت آن را بیان می کند.
دادگاه لاهه اعلام کرده است که اردن را به شورای امنیت سازمان ملل متحدد ارجاع خواهد داد. جرم اردن این است که 'عمر البشیر' رئیس جمهوری سودان را که بر اساس حکم جلب بین المللی تحت تعقیب است، تحویل این دادگاه نمی دهد.

اردن یکی از 123 کشوری است که بعد از اجرایی شدن کار 'دادگاه بین المللی کیفری لاهه' در 15 سال پیش به عضویت آن درآمد. حالا با این حکمی که دادگاه لاهه صادر کرده، لابد 'پادشاهی هاشمی' اردن به شدت از عضویت در این نهاد بین المللی پشیمان است. وظیفه اصلی دادگاه لاهه، رسیدگی به دعاوی مربوط به جنایات جنگی؛ نسل کشی و جنایت علیه بشریت است و کشورهای عضو دادگاه هم موظف هستند حکم جلب بین المللی را که این دادگاه صادر می کند، اجرا کنند.
اما با اینکه سودان عضو دادگاه لاهه نیست، شورای امنیت می تواند از دادگاه بخواهد در مورد جنایاتی که در این کشور اتفاق می افتد، تحقیق کند. این دادگاه در سال 2009 دستور حکم جلب رئیس جمهوری سودان را به خاطر جنایاتش آشکارش و غارت و ویرانی منطقه 'دارفور' صادر کرد.

اما این حکم عملا صوری بود، چون سازمان ملل متحد کاری برای اجرای این حکم نکرد و ماه ها پس از صدور حکم جلب بشیر، او همچنان آزادانه در کشورهای خاورمیانه سیر و سیاحت می کرد و در سال های اخیر هم در سطح قاره آفریقا گردش می کند، بدون آنکه دادگاه لاهه کمترین حساسیتی نسبت به او نشان دهد. هیچ کشور دیگری غیر از اردن، حکم تحویل دادن بشیر به دادگاه لاهه را دریافت نکرده است.

تا اینکه ناگهان دادگاه لاهه بعد از سال ها تعلل؛ هفته گذشته مجددا به این پرونده رجوع کرد و این بار تصمیم گرفت کار پیگیری پرونده را از طریق اردن، ازسربگیرد. اردن در ماه مارس امسال میزبان اجلاس سران 'اتحادیه عرب' بود که بشیر هم در آن شرکت داشت.
این شیوه برخورد با کشوری که پذیرای میلیون ها آواره سوری است و تمام نیرویش را در راه مبارزه با 'داعش' هزینه کرده است؛ ابدا سزاوار نیست.
در کشور اردن قانونی وجود دارد که تصریح می کند هر رهبری از کشورهای جهان که وارد خاک اردن شود، جانش در امان خواهد بود و مجمع ملی اردن با استناد به این حکم؛ مشغول تهیه پیش نویس مصوبه ای است تا به موجب قانون؛ از ابلاغیه دادگاه لاهه تمکین نکند.
کل این ماجرا بر قدرت اختیاری و دلبخواهی دادگاه لاهه دلالت دارد که به هیچ صلاحیت سیاسی فراتر از هوس های قانونی خود پاسخگو نیست. لاهه می تواند به پرونده هایش بدون اعتنا به منافع وسیع تر امنیتی و سیاسی، مانند نقش حیاتی اردن به عنوان نیروی برقراری اعتدال و توازن در منطقه، رسیدگی کند.
وال استریت ژورنال افزود: مسلما بشیر، آدم بدی است؛ اما او ظرف سال های گذشته به کلی تغییر رفتار داده و با آمریکا در کار مبارزه با تروریسم همکاری کرده است. 'اوباما' و 'ترامپ' هر دو تحریم های سودان را سبک کرده اند.

اگر شورای امنیت وارد عمل نشود؛ حکم تحویل بشیر به جایی نخواهد رسید. بنابراین فرصت مغتنمی برای آمریکا ایجاد شده است تا به نفع یکی از متحدانش در خاورمیانه وارد صحنه شود و هر رای تنبیهی را که در شورای امنیت علیه اردن صادر شود، وتو کند.
اگر دادگاه لاهه بتواند خودسرانه اردن را اذیت کند؛ قطعا و یقینا آمریکا و اسرائیل هدف حملات انتقامجویانه قرار خواهند گرفت.

انتهای پیام /