به گزارش پایگاه عدالت خواهان"علی دارابی در کمیسیون شعر و موسیقی این دوره از جشنواره ضمن تبریک سالروز میلاد امام علی النقی(ع) اظهار کرد: از همه کارشناسان، مدیران، دست اندرکاران و فعالان حوزه شعر و موسیقی در مراکز استانها تقدیر و تشکر میکنیم به ویژه آقای سید محمدرضا حسینی مدیر موسیقی و شعر معاونت امور استانها که همواره شاهد تلاشی صادقانه از سوی وی هستیم.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه شعر و موسیقی در ایران افزود: همه مورخان، کشور ما را در زمره چند تمدن برتر، کهن و با سابقه جهان میدانند که صد البته یکی از دلایل این گستردگی و نفوذ تفکر ایرانی در سطح بینالمللی، علاوه بر امور نظامی و اقتصادی، مسئله فرهنگ و هنر بوده است.
معاون امور استانهای رسانه ملی با بیان اینکه این نفوذ فرهنگی سبب رواج موسیقی ایرانی در کشورهای همسایه شده است گفت: جاده معروف ابریشم یکی از راههای ارتباط میان ایران و سایر جوامع در طول تاریخ بوده البته در این بین تاثیرات متقابلی را نیز شاهد هستیم که از آن جمله میتوان به تبادلات فرهنگی میان ایران و چین اشاره کرد.
وی ادامه داد: حتی برخی از خاورشناسان معتقدند نفوذ موسیقی ایرانی در چین، آلات موسیقی آن کشور را هم تحت تاثیر قرار داده و هفت مقام موسیقی ایرانی را نیز در بر میگرفته است.
دارابی عنوان کرد: ابن بطوطه جهانگرد آفریقایی مینویسد در چین، خنیاگران اشعار سعدی را با آهنگ ایرانی میخواندند که این مسئله نشاندهنده نفوذ و رواج موسیقی ایرانی در خاور دور است.
معاون امور استانهای صدا و سیما با بیان اینکه موسیقی در ایران باستان دارای کارکردهای مختلف و علمی بوده است گفت: در نبردهای مختلف، برای تهییج سپاهیان و مرعوب ساختن دشمنان از موسیقی استفاده میشده و در آیین زرتشت، نیایش به درگاه الهی عموما با آواز همراه بوده است همچنین در جشنها، سوگواریها و مراسم مذهبی، از موسیقی استفادههای فراوان میشد.
وی تصریح کرد: پس از اسلام هم موسیقی در ایران جایگاه خود را در میان همه اقوام و مذاهب حفظ کرد به گونهای که بسیاری از خاورشناسان اعتقاد دارند موسیقی عربی از موسیقی ایرانی سرچشمه گرفته است و دارای پایههای کاملا ایرانی است.
دارابی با اشاره به اینکه اسلام با موسیقی لهو و لعب و تبدیل آن به ابزاری برای بی بند و باری مخالف است گفت: در این مجال در مقام تبیین موسیقی حلال و غیر آن نیستیم ولی مراد این است که شعر و موسیقی از روزگاران دیرین دو هنر مستقل اما مکمل هم بودهاند و تاریخ، ایرانیان را به این شهرت میشناسد.
معاون امور استانهای رسانه ملی با بیان اینکه طی دورههای مختلف به ویژه قرن اخیر شاهد فراز و فرودهای مختلفی در موسیقی ایرانی بودهایم تصریح کرد: این تغییر و تحولات از زمان اختراع رادیو و تلویزیون و ورود این وسائل به ایران بیشتر به چشم میآیند.
وی با اشاره به تبدیل موسیقی ملی و رسمی به موسیقی مبتذل طی دورهای از تاریخ معاصر کشورمان بیان کرد: همچنین در برههای، موسیقی پاپ غربی آنقدر رسانه ها را در بر گرفت که عدهای از شعرا، موسیقیدانان و آهنگسازان بر آن شدند از موسیقی اصیل ایرانی صیانت کنند و ثمره این تلاش جمعی، رشد و پویایی موسیقی ایرانی در مقابل آهنگهای غربی بود.
دارابی افزود: مراد از موسیقی اصیل آن است که بر پایه دستگاهها و ردیفهای ایرانی و بر اساس موسیقی علمی سرزمین ما پدید آمده باشد البته منظور از موسیقی پاپ هم الزاما به معنای ابتذال نیست بلکه مراد، افراط در استفاده از آنهاست.
معاون امور استانهای صدا و سیما اضافه کرد: با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، تولید موسیقی انقلابی و سپس دفاع مقدسی گسترش یافت، هنرمندان بزرگی اشعاری متناسب با این حال و هوا سرودند و آهنگسازان به نام، دست به کار شدند و در این بین، خوانندگان جدیدی هم پا به عرصه هنر نهادند.
وی با بیان اینکه در عین حال شاهد افول این نوع موسیقی طی دو دهه اخیر هستیم گفت: بروز و ظهور موسیقیهای زیرزمینی، ابتذال و هجوم فرهنگ بیگانه، ذائقهسازی برای جوانان از آن سوی مرزها ضعف و سستی در داشتهها و توانمندیهای موسیقایی کشورمان از جمله مشکلات کنونی در این حوزه هستند.
دارابی در ادامه به فعالیتهای پژوهشی و علمی مرکز موسیقی صدا و سیما و معاونت امور استانها پرداخت و خاطرنشان کرد: برای این منظور استفتائاتی نه به صورت کلی بلکه در قالبهای جدید و جزئیتر صورت گرفته است.
معاون امور استانهای رسانه ملی با تأکید بر توجه به سرود، تصنیفخوانی و موسیقی فولکلور در مراکز استانی گفت: سرمایه اصلی شعر و موسیقی یک کشور را میتوان در نغمههای بومی و محلی جستجو کرد.
وی افزود: کشوری که موسیقی نداشته باشد زبان گفتوگو، تفاهم، تبادل فرهنگی و ارتباط با جهان بیرون را هم ندارد و دچار لکنت زبان خواهد شد.
دارابی با بیان اینکه بین موسیقی با خلقیات، روحیات، تمایلات، خواستهها و آرزوهای هر جامعهای همبستگی معناداری وجود دارد عنوان کرد: عواطف، احساسات، ذوق و قریحه هر جامعهای را میتوان در موسیقی علمی و فولکلور آن کشور جستجو کرد.
معاون امور استانهای صدا و سیما موسیقی خطه کردستان را ریشهدار و مردمی توصیف کرد و گفت: موسیقی کردی از پربارترین موسیقیهای ایرانی به شمار میرود و به دلایل تاریخی دارای ریتم رزمی، کوبنده و حماسی استو در بیشتر مراسم آیینی، ورزشی و سوگواریها مورد استفاده قرار میگیرد.
وی به برنامههای معاونت امور استانهای رسانه ملی در حوزه موسیقی اشاره و ابراز کرد: موسیقی محلی باید گسترش یابد همچنین موسیقی حماسی، انقلابی و مقاومت مورد حمایت جدی قرار بگیرند.
دارابی با اشاره به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی تصریح کرد: لازم است تولیداتی فاخر در حوزه موسیقی برای این مناسبت بزرگ داشته باشیم.
وی با اشاره به لزوم جانمایی ویژه برنامههای شعر و موسیقی در رادیو و تلویزیونهای استانی ادامه داد: هرقدر موسیقی خوب و فاخر تولید شود، مورد حمایت معاونت امور استانها قرار میگیرد.
دارابی اضافه کرد: وعدهای که در جشنواره نوزدهم در این زمینه دادیم محقق و سقف تولید آثار موسیقایی در مراکز برداشته شد که نتیجه آن، افزایش تولید اینگونه آثار از 370 به 511 مورد در استانهاست.
معاون امور استانهای صدا و سیما بیان کرد: تولیدات موسیقایی معاونت امور استانها، صحنهگردان شبکههای استانی، سراسری و حتی رسانههای خارجی در جریان انتخابات اخیر شوراها و ریاست جمهوری بودند.
وی خواستار تولید نماهنگهای معرفی ظرفیتها و توانمندیهای هر استان با استفاده از موسیقیهای فاخر شد و گفت: کشف استعدادهای جدید موسیقایی در استانها در کنار بهرهگیری از اساتید و پیشکسوتان موسیقی و شعر، باید در اولویت قرار بگیرد./فارس
انتهای پیام/