چاپ صفحه

«پکن» شریک استراتژیک «دوشنبه» است

به گزارش پایگاه عدالت خواهان"«خدای بردی خالق نظراف» رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک تاجیکستان گفت: روابط 25 ساله بین «دوشنبه» و «پکن» ثابت کرد که چین در واقع شریک استراتژیک برای تاجیکستان بوده است.

خالق نظراف ادامه داد: روابط و همکاری های دوشنبه و پکن در طول 25 سال ثابت کرد که چین در واقع برای تاجیکستان شریک استراتژیک و با اعتماد است. طی این مدت اسنادی که میان دو کشور به امضا رسید، از طرف چین به طور کامل اجرا گردیدند.

به گفته این مسئول مرکز استراتژیک تاجیکستان، از سال 2006 زمانی که توافق نامه ها برای ایجاد زیرساخت ها در تاجیکستان به امضا رسید، تمام این قراردادها از سوی چین به طور صددرصدی مورد اجرا قرار گرفتند.

وی ادامه داد: کشوری که اظهار دوستی و شراکت با شما را دارد در صورت کمک به توسعه کشور بدون شک شریک استراتژی و با اعتماد است که چین از جمله آنها می باشد.

خالق نظراف در پاسخ این سوال که تاجیکستان چه اهمیتی برای چین دارد؟ افزود: بدون شک دوشنبه نیز برای پکن از اهمیت زیادی برخوردار است. چین در استراتژی آینده خود چنین مد نظر گرفته است که کشورهایی که در همسایگی آن قرار دارند، باید در حال ثبات و امنیت قرار داشته باشند. اگر این کشورها از لحاظ اجتماعی، سیاسی و نظامی مشکلی داشته باشند، بدون شک این تحرکات نیز بر این کشور تاثیرگذار خواهد بود.

وی ادامه داد: چین در نظر دارد تا کشورهای منطقه از اسلامی به سکولار تبدیل شوند و همچنین گروههای افراطی شرق نزدیک و خاور میانه به کشورهای آسیای مرکزی منتقل نشوند که این موضوع با توجه به همسایگی این کشور به کشورهای مذکور خطراتی را نیز برای این کشور در بردارد.

کارشناس سیاسی تاجیک ادامه داد: همکاری های اقتصادی چین با قرقیزستان ، قزاقستان  و روسیه بیشتر از تاجیکستان است و حتی به مرز میلیارد دلار می‌رسد که این موضوع خود نشان از اهمیت امنیت در منطقه و گسترش همکاری ها در پوشش امنیت می‌باشد.

خالق نظراف در پاسخ به این سوال که حدود دو دهه چین از شرکای استراتژیک، به خصوص در عرصه اقتصادی و تجاری تاجیکستان محسوب می شود. دورنمای این روابط را چگونه ارزیابی می کنید؟افزود: توافقنامه در مورد شریک استراتژی تاجیکستان با چین در سال 2013 به امضا رسید. هنوز چهار سال از امضای این قرارداد نگذشته که همکاری های دوشنبه و پکن در چاچوب این طرح رو به گسترش رفته است.

وی ادامه داد: در تاجیکستان طی این مدت نشست سازمان همکاری شانگهای برگزار شد و همزمان سفر رسمی رئیس جمهور چین به دوشنبه صورت گرفت. در طول این سفر اسناد خیلی مهم به امضا رسیدند که حدود 3 میلیارد و 500 میلیون دلار در اقتصاد تاجیکستان بوده است. همچنین توافقنامه انتقال لوله گاز از طریق قلمرو تاجیکستان از ترکمنستان به ازبکستان و چین مورد اجرا قرار گرفت که هزینه آن 3.5 میلیارد دلار را در بر می گیرد.

خالق نظراف در ادامه در پاسخ به این سوال که در حال حاضر بیش از یک میلیارد دلار بدهی خارجی تاجیکستان به چین است. آیا این معنی وابستگی به این کشور نیست؟ افزود: این افکار کارشناسان غربی است ، بین غربی ها و چین رقابت وجود دارد و غربی ها تلاش می‌کنند در فضای اطلاعاتی تبلیغ کنند که چین برای کشورهای منطقه خطر است، اما خودشان هیچ کاری را برای تاجیکستان انجام نمی‌دهند.

وی ادامه داد: در این مدت وام هایی که از چین گرفته شده اند با درصد پائین تری در حدود 2 درصد و بازپرداخت 40 ساله است. تاجیکستان نیز به تدریج این وام ها را با تسویه حساب  می‌کند همانطور که وام های تاجیکی در سال های 2006، 2007 و 2010 تسویه شده و میزان آنها کاهش یافته است، به این دلیل، چین هیچ خطری برای تاجیکستان ندارد.

کارشناس سیاسی تاجیک در پاسخ به این سوال که پکن در کنار همکاری های اقتصادی و تجاری اخیرا تلاش دارد با تاجیکستان همکاری‌های نظامی را توسعه دهد. هدف از گسترش همکاری های نظامی 2 کشور چه است؟ اظهار داشت: دوشنبه سیاست درهای باز و چند بعدی را اختیار کرده است. این کشور نه تنها با چین، بلکه با کشورهای دیگر، از جمله روسیه و آمریکا همکاری های نظامی دارد و رزمایش های نظامی نیز انجام می دهد.

وی ادامه داد: تاجیکستان در این راستا هیچ امتیازی به چین نداده است. ائتلاف های مختلفی میان کشورها وجود دارد. اما هدف ائتلاف اخیر چین- تاجیکستان- افغانستان و پاکستان عدم انتقال بی ثباتی و ترور از افغانستان به آسیای مرکزی و امنیت در منطقه می‌باشد./فارس

انتهای پیام/