چاپ صفحه

سفر قریب الوقوع اردوغان به اردن؛ آیا روابط «امان» و آنکارا ارتقا می‌یابد؟

به گزارش پایگاه عدالت خواهان"روزنامه القدس العربی چاپ لندن به بررسی سفر قریب‌الوقوع «رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه به اردن پرداخته و نوشت که «امجد عضایله» سفیر سابق اردن در ترکیه پیش از آنکه به عنوان سفیر این کشور در مسکو تعیین شود، اقدامات و تماس‌هایی با هدف توسعه روابط دو کشور انجام داد.

ریاست‌جمهوری ترکیه در بیانیه‌ای رسمی اعلام کرده که اردوغان در پاسخ به دعوت اردن بزودی به این کشور سفر می‌کند و قرار است با عبدالله دوم پادشاه این کشور دیدار کند در حالیکه آخرین دیدار دو طرف در واشنگتن و تنها در حد مصافحه بود.

در بیانیه ریاست‌جمهوری ترکیه آمده است که اردوغان و عبدالله دوم در این دیدار آخرین تحولات منطقه‌ای از جمله 3 پرونده مهم عراق، فلسطین و سوریه را بررسی خواهند کرد.

«بسام البدارین» نویسنده این گزارش ادامه داد: سفر اردوغان به اردن نه تنها از جنبه سیاسی و تلاش برای آغاز روابط و تماس‌های مشترک اهمیت دارد بلکه از این جهت حائز اهمیت است که تا حدودی «استقلال» اردن در تصمیم‌گیری و چرخش قطب‌نما را از سمت اردوگاهی که قطر را محاصره کرده‌، نشان می‌دهد زیرا میزبانی از اردوغان (حامیِ اخوان) بلافاصله پس از برگزاری انتخابات شوراهای شهری است که اخوان‌المسلمین در آن شرکت داشت و موفق شد؛ همین مسئله حاوی پیام‌هایی است و به گفته شیخ «زکی بنی ارشید» این پیام بیشتر از آنکه خطاب به داخل باشد خطاب به خارج از جمله کشورهای محاصره‌کننده قطر است [که مخالف اخوان هستند].

خواست محافل اردنی؛ ارتباط با ایران و ترکیه

به نوشته این روزنامه، محافل اردن پس از آنکه کشورهای متحد اردن در منطقه خلیج‌فارس دست از حمایت اقتصادی و مالی این کشور برداشتند و در سایه خصومت اسرائیل با اردن خط‌مشی کُند «بیداری دیپلماسی» را آغاز کرده‌اند اگر چه این بیداری به حد اتخاذ تصمیمات سیاسی نرسیده اما در نشست‌هایی که در پشت درهای بسته برگزار می‌شود برخی شخصیت‌های برجسته همچون «عبدالکریم الکباریتی» و «طاهر المصری» و غیره سوالاتی درباره دلایل اصرار بر عدم نزدیکی اردن به ترکیه و ممانعت از برقراری هر گونه تماس‌هایی با ایران را مطرح کرده‌اند.

نویسنده در ادامه با اشاره به پیروزی گروه اخوان‌المسلمین در انتخابات شوراهای شهری اردن نوشت که مخالفان جریان اسلامی در اردن شیخ «علی ابو السکر» که منصب ریاست شهرداری «الزرقاء» را کسب کرده‌ به تمسخر گرفته و می‌گویند که وی نسخه اردوغان در دومین شهر بزرگ اردن است.

در مقابل، برخی دیگر از کاربران شبکه‌های اجتماعی به خصوص شهروندان شهرک الکرک در جنوب اردن از تمایل خود برای داشتن برخی روسای شهرداری همانند شهردار استانبول که بعدها رئیس‌جمهور ترکیه شده، سخن گفته‌اند و نزدیکان به ابو السکر نیز به استفاده از تجربه حزب عدالت و توسعه ترکیه در زمینه فعالیت‌های مربوط به شهرداری به عنوان یک الگو توصیه کرده‌اند.

مسئله مهم این است که اردن رسما به اخوان‌المسلمین اجازه نامزدی در انتخابات شوراهای شهری را داده و آنها نیز پیروزی کسب کرده‌اند که این بر خلاف رویکردهای مصر و کشورهای محاصره‌کننده قطر و نیز رویکردهای امارات و حتی مهم‌تر از آن نزدیک به رویکرد ترکیه و بر خلاف تلاش برخی‌هاست که سعی دارند آمریکا را به معرفی اخوان‌المسلمین به عنوان یک گروه تروریستی متقاعد کنند.

اگرچه ممکن است امان از لحاظ سیاسی چنین قصدی نداشته باشد اما پیروزی اخوان‌المسلمین در شوراهای شهری امان و الزرقاء و همزمان دعوت از اردوغان و استقبال از وی حائز اهمیت است و با وجود اینکه ممکن است این سفر اردوغان به حد برقراری روابط در سطح عالی و پیشرفته نرسد اما در هر صورت برخی دستآوردهای سیاسی را به همراه خواهد داشت.

گذشته از پرونده‌های عراق و سوریه به نظر می‌رسد پرونده مهم در این سفر فلسطین است و علاوه بر آن اردوغان خواسته‌های مشخصی از اردن دارد: افزایش سطح تماس‌ها و روابط تجاری و هماهنگی در جبهه سوریه و همکاری برای کمک به حیدر العبادی در عراق و تلاش در چارچوب برنامه اعتمادسازی و گفت‌وگو.

اردن نیز برخی خواسته‌های مشخص را از اردوغان دارد که شاید یک نوع معامله در برابر «تهاجم سرمایه‌گذاری» ترکیه باشد که عبارت است از: موضع شفاف ترکیه ترکیه در حمایت و پشتیبانی از «مشروعیت قیمومیت اردن بر مسجدالاقصی»، همکاری اطلاعاتی علیه افراطی‌گری و تروریسم که به فعال‌سازی ارتباطات سیاسی و جلوگیری از نگرانی‌های امنیتی حداقل در آن بخش که مربوط به اردن است، کمک کند./فارس

 انتهای پیام/