به گزارش پایگاه عدالت خواهان"عاطفه کیایینژاد، روانشناس در گفتوگو با خبرنگار قضایی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سوال که چه عاملی سبب روی آوردن یک مرد برای انجام اعمال خلاف منافی عفت با یک کودک میشود، گفت: اینکه ما بخواهیم بدون بررسی مشکلات و مسائل گذشته متهم اقدام به ارائه نظریه کنیم، قطعاً تحلیلی ناقص خواهیم داشت چرا که ابتدا باید با قاتل صحبت کرد و به شرح حالی از دوران کودکی او رسید.
وی افزود: معمولاً اینگونه افراد دوران کودکی بدی را سپری کردند و به دلیل اتفاقات ناگواری که تجربه کردهاند آسیب دیدند و به نوعی بیاحساس شدهاند.
کیایینژاد با بیان اینکه اینگونه افراد تجربه مورد تجاوز قرار گرفتن در کودکی را داشتند، گفت: البته نمیتوان به قطعیت این موضوع را بیان کرد و شاید علت رفتار اینگونه متهمان مربوط به بدرفتاری پدر و مادر یا خواهر و برادرشان باشد.
این روانشناس ادامه داد: در هر صورت این افراد به واسطه آسیبهایی که دیدهاند دچار یک نوع مکانیسمی میشوند که سعی میکنند نسبت به هرگونه آزار و اذیتی بیحس باشند تا کمتر اذیت شوند، بنابراین وجدان اخلاقی در آنها شکل نمیگیرد. در واقع اینگونه افراد حس انساندوستی و مهربانی درونشان از بین رفته و نمیتوانند خودشان را جای خانواده مقتول بگذارند.
وی افزود: همچنین این افراد از مشکلات هوشی هم برخوردار هستند چرا که هنگام ارتکاب جرم عواقب این کار را بررسی نمیکنند، برای مثال در پرونده آتنا قاتل اگر بهره هوشی مناسبی داشت قطعاً جسد را در جایی که به راحتی پیدا میشد مخفی نمیکرد، در واقع اینگونه افراد توان پیشبینی وقایع را ندارند.
کیایینژاد در ادامه با بیان اینکه معمولاً اینگونه متهمان در کودکی یک رفتار غیراخلاقی مثل دزدی یا تجاوز به مال دیگران داشتند، گفت: شاید بتوان ریشه اصلی این اتفاق را عدم رشد وجدان و اخلاقیات در این دسته از مجرمان عنوان کرد.
این روانشناس با اشاره به موضوع آموزش و ضعف خانوادهها در این زمینه گفت: معمولاً خانوادهها ترجیح میدهند اصلاً پیرامون این موضوعات با کودکان صحبت نکنند به همین جهت هم اگر کودک مورد آزار و اذیت جنسی قرار بگیرد و یا احساس کند فردی به او میل جنسی دارد نمیتواند به راحتی این موضوع را با خانواده در میان بگذارد، در واقع میتوان گفت بستر امنیت برای بچهها در خانواده کمرنگ است.
وی با تأکید بر اینکه کودکان باید بدون ترس از تفکر دیگران چنین موضوعاتی را اطلاع دهند،گفت: همانطور که در پرونده عنوان شده آتنا بارها برای خوردن آب به مغازه رنگرزی قاتل رفته و من فکر میکنم این اتفاق ناگهانی رخ نداده، در واقع قاتل آتنا را از قبل میشناخته و حتی این احتمال وجود دارد که قبلاً به او نزدیک شده باشد اما آتنا سکوت کرده است.
وی افزود:البته اینها فقط یک حدس است و اگر بیان میشود برای از این به بعد است.
این روانشناس با اشاره به اینکه باید در محیط خانواده شرایطی فراهم شود که کودک بدون ترس از قضاوت نزدیکی دیگران به خودش و یا لمس شدن از طرف یک مرد غریبه را به خانوادهاش اطلاع دهد، گفت: ما باید توانایی نه گفتن در کودکان را پرورش دهیم، ما در فرهنگی رشد کردهایم که به بچه گفتهاند باید حرف گوش کنی و جواب بزرگتر را ندهی، کودکی که در خانواده نمیتواند نه بگوید قطعا نسبت به این رفتارها هم نمیتواند واکنشی از خود نشان دهد.
وی با بیان اینکه بیشترین آمار آزار و اذیت جنسی کودکان از سوی اقوام نزدیک انجام میشود،گفت: افراد غریبه 10 درصد کل این آمار را تشکیل میدهند.
کیایینژاد تصریح کرد: موضوع دیگری که باید به بچهها اعلام شود این است که نباید راز بد کسی را نگه دارند، مثلاً خیلی از مواقع متجاوز به کودک میگوید کاری که با تو کردم باید مثل یک راز پیش خودت بماند در واقع خانوادهها باید این هشدار را به کودکان بدهند که اینگونه اتفاقات راز نیست و نباید پنهان بماند.
وی در پایان گفت: خانوادهها باید فرمول «نه، برو، بگو» را با کودکان تمرین کنند یعنی زمانی که فرد غریبهای با هدف آزار جنسی و یا لمس کردن کودک به او نزدیک میشود، کودک باید با صدای بلند نه بگوید، محیط را ترک کند و موضوع را به پدر و مادرش اطلاع دهد.
انتهای پیام/