سرویس بینالملل فردا؛ محمدمحسن فایضی: طی دو ماه اخیر بالاخص پس از تغییر تیم رهبری حماس و هیئت سیاسی آن، حماس به دنبال تغییر وضعیت کنونی حماس و برون رفت از فشار کنونی بالاخص در نوار غزه است. در این خصوص سفر هیئتهایی از حماس به قاهره به رهبری یحیی سنوار و تماسهایی از سوی هنیه با برخی رهبران کشورهای عربی و اسلامی را شاهد بودیم.
اخباری از مذاکرات و گفتگوهایی میان مصر و رژیم صهیونیستی
دکتر موسی ابو مرزوق از رهبران حماس در توئیتی افشا کرد: «چارچوب کلی سیاستهای آمریکا آن است که یک ساختار فلسطینی ایجاد شود نه یک دولت فلسطینی، ساختاری که در قالب اتحاد با اردن و مصر به فدراسیون ایجاد شده و به تبع آن مشکل آوارگان نیز با اسکان دائمی آنها حل گردیده تا یهودی بودن رژیم صهیونیستی نیز محقق و صلح فراگیری در منطقه حکمفرما شود.»
حاکم المطیری، رئیس حزب امت کویت و استاد دانشگاه این کشور در توییتر خود نوشت: نظام عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر هماکنون در حال ساخت یک اردوگاه آوارگان با ظرفیت نیم میلیون نفر در غرب نوار غزه است تا در صورت حمله به نوار غزه فلسطینیهای ساکن غزه در این اردوگاه اسکان داده شوند. وی هم چنین مدعی شد که مصر و رژیم در حالی توافق برای تبادل بخشی از صحرای سینا میان خود هستند.
طرح سازش جدید چیست؟
اما آنچه سؤال میشود آن است که چرا سازش جدید با حضور مصر باید رقم بخورد؟ پاسخ را شاید بتوان در طرح سازش سیسی جستجو کرد. طرحی که نتانیاهو علناً از وی دفاع کرده بود. نتانیاهو علناً در اظهار نظری در تماس تلفنی خود با جان کری درباره آن طرح گفته است: «طرح عبدالفتاح سیسی رئیسجمهور مصر را به طرح فرانسه ترجیح میدهم. به عقیده من مشارکت دادن کشورهایی که از منطقه فاصله دارند (طرح فرانسه)، در روند صلح بیفایده است بلکه بایستی کشورهای منطقه در این امر مشارکت داشته باشند و من به روند صلحی تمایل دارم که طی آن کشورهای منطقه برای پیشبرد روند عادی سازی روابط با اسرائیل و مذاکرات بین اسرائیل و فلسطینیان اقدام کنند.»
بر اساس گزارش سایت «نیوز ۱»، این طرح نخستین بار از سوی ژنرال گیورا آیلاند رئیس شورای امنیتی داخلی رژیم صهیونیستی و پژوهشگر مرکز امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (INSS) در سال ۲۰۱۰ مطرح شده است. متی دیوید افسر سابق اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی در خصوص طرح سیسی در یادداشتی فاش نمود بر اساس این طرح ۱۶۰۰ کیلومتر مربع از اراضی صحرای سینا به فلسطینیها خواهد رسید که بر اساس آن وسعت غزه کنونی به پنج برابر افزایش خواهد یافت.
یکی از راههای سازش و تغییر وضعیت نوار غزه بارها مورد بحث قرار داشته است، اتصال بخشی از نقب و صحرای سینا یا یکی از این دو منطقه به نوار غزه در قبال پذیرش بسیاری از خواستههای رژیم صهیونیستی از سوی گروههای نوار غزه است. این طرح همانگونه که در بالا هم به آن اشاره شده بارها در رسانهها مطرح شده است و اخیراً هم اخباری که میتواند نشانههایی از تلاش برای تحقق آن است نیز به گوش میرسد.
جمعبندی