چاپ صفحه

لزوم توجه مسئولان فرهنگی به مساجد برای کادرسازی و فعالیت فرهنگی

اهمیت دانشگاه بر هیچ یک از اهالی فرهنگ پوشیده نیست. جایی که مهمترین عرصه وقوع انقلاب فرهنگی بوده و همواره یکی از اصلی ترین عوامل پویایی نظام ما در عرصه های علمی و فرهنگی بوده و هست. این بستر مهم به دلایل بسیاری همواره به عنوان اصلی ترین عرصه جنگ فرهنگی مطرح بوده و بدیهی است که دشمن نیز همچون نیروهای خودی با درک این اهمیت بسیاری از برنامه های خویش را به آن معطوف داشته است.

اما اهمیت دانشگاه نباید ما را از سایر پتانسیل های نابی که تنها در اختیار ماست غافل نماید.  به ظن بنده مهمترین بستر نابی که از آن غفلت نموده ایم «مسجد» است.

اگر به ویژگی های بی بدیل مسجد برای تربیت نیرو های مؤمن و انقلابی دقت کنیم در می یابیم که مناسب ترین بستر برای کادرسازی و تربیت عمیق نیرو های انقلابی مسجد است.

یادمان باشد که مخاطب امام در جایی که فرمودند مسجد سنگر است و سنگر ها را باید پر کرد دانشگاهیان هستند. امام خمینی فرمودند: این­ ها از مسجد می­ترسند، من تکلیفم را باید ادا کنم به­شما بگویم، شما دانشگاهی­ ها شما دانشجو­ها، همه ­تان بروید مساجد را پر کنید سنگر هست این­جا، سنگرها را باید پر کرد. (1)

از جمله ویژگی های منحصر به فرد مسجد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1-     معنویت اصلی ترین عنصر همراه و جدایی ناپذیر مسجد است که بانگ توحید بر آورده و تمام قد در مقابل شرک و خودپرستی ایستاده است.

2-     افرادی که در یک محله زندگی می کنند تقریباً از سطح فرهنگی و اجتماعی مشترکی برخوردارند و توان مالی، آداب و رسوم و عرف حاکم بر آنها مشترک است. این عامل را در مقایسه با دانشگاه که تفاوتهای فرهنگی دانشجویا همواره یکی از عوامل مشکل آفرین بوده بیشتر خود را نمایان می سازد.

3-     افراد را می توان از سنین بسیار کم که سطح آموزش پذیری در آنها بسیار بالاست در اختیار داشت.

4-     زمان در اختیار داشتن افراد در این فضا بسیار بیشتر از سایر بسترهای موجود است و حتی گاهی از ابتدای تولد تا مرگ یک فرد را شامل می گردد.(در صورتی که در دانشگاه ها حضور افراد عموما حداکثر 4سال می باشد)

5-     بدون تعطیلی و وقفه بودن مساجد.(در دانشگاه ها ایام امتحانات هر ترم و علاوه بر آن تعطیلانی مثل نوروز و تابستان را به عنوان معظل امور تربیتی که به پیوستگی نیاز دارند وجود دارد)

6-     مساجد اگر تنها در هنگام نماز های یومیه هم فعال باشند باز هم از نظم فوق العاده ای برخوردارند که هیچ مکان دیگری این ویژگی را ندارد.

7-     مساجد از امکان حضور و نظارت مستدام و مستقیم والدین برخوردارند.

8-     رایگان بودن فضا برای همه اقشار.

9-     در دسترس بودن و امکان جمع کردن سریع نیروها در کمترین زمان ممکن.

10- کوچک بودن گروه های موجود در مساجد که به چابکی و عدم درگیر شدن به بروکراسی های موجود در سایر مکانها منتج می گردد.

این موارد که به اختصار عرض شد و ده ها عامل دیگر، نشان می دهد که اگر ما مساجد را آباد کنیم و به آنها به عنوان یک بستر مساعد برای نشر فرهنگ انقلاب نگاه کنیم به تبع آن دانشگاه و در نهایت همه جامعه اصلاح خواهد شد.

از آنجایی که فصل تعطیلات مدارس و دانشگاه ها نزدیک است و زمان قابل برنامه ریزی سرمایه های آینده نظام بیشتر از هر زمان دیگری آزاد می شود، صمیمانه از همه همسنگرانم در عرصه فرهنگ می خواهم تکلیفی که امام تکلیف خود را در تذکر دادنش ادا نودند را درک نماییم و این نعمت الهی را قدر دانسته و از هم اکنون خود را برای ورود پر توان در تابستان امسال به سنگر مستحکم اسلام ناب آماده کنیم.

کیوان ماه‌ور، فعال فرهنگی