چاپ صفحه

-اشرافی‌گری مسئولان؛ فرصت سوزی و تغییر ارزش‌ها / رواج اسراف‌گرایی در جامعه و شکاف طبقاتی/زندگی اشرافی و انحراف از مسیر حق

امیرالمؤمنین امام علی علیه‌السلام می‏فرماید: «به خدا قسم اگر شب را به بيدارى به روى خار سعدان به روز آرم، و با قرار داشتن غلها و بندها به بدنم روى زمين كشيده شوم، پيش من محبوبتر است از اينكه خدا و رسولش را در قيامت ملاقات كنم در حالى كه به بعضى از مردم ستم نموده، و چيزى از مال بى‏ارزش دنيا غصب كرده باشم. چگونه به كسى ستم كنم براى وجودى كه به سرعت به سوى كهنگى و پوسيدگى پيش مى‏رود، و اقامتش در زير توده خاك طولانى مى‏شود.»(1)

امروز ماجرای حقوق های نجومی از جمله مهم‌ترین مباحث مطرح در سطح کشوراست، مسأله‌ای که دل دلسوزان انقلاب و مردم را به درد آورده است. سبک مدیریت کشوری که بر اساس اسلام ناب محمدی صلوات‌الله علیه واله بنا نهاده شده و آرمان‌های والای آن بر دستورات قرآنی و آموزه‌های دینی استوار است، تجمل گرایی و دریافت حقوق و مزایای نجومی را نمی‌پذیرد. مدیر یا مسئولی که به اشرافی‌گری و تجمل‌گرایی روی آورد، یقیناً فقر و تنگدستی محرومان و مستضعفان که ولی‌نعمتان انقلاب هستند را درک نخواهد کرد.

پیروی از سبک و سیره اشرافی در زندگی مدیران، آفت‌های بسیاری را به دنبال خواهد داشت که در زیر به چند نمونه آن اشاره می شود:

1-رواج اسراف‌گرایی در جامعه و شکاف طبقاتی

«فلان مسئول اگر اهل تجمل و اشرافی‌گری باشد، مردم را به سمت اشرافی‌گری و به سمت اسراف سوق خواهد داد.»(2)

 

وقتی مدیران جامعه در سطوح مختلف به دریافت حقوق و مزایای نجومی راضی شوند، گرایش به اسراف، بخشی از جامعه را فرا خواهد گرفت. رواج اسراف، شکاف طبقاتی در جامعه را به دنبال خواهد داشت.

 

گرایش روحیات به مصرف‌گرایی و تجمل موجب فراموشی فقرا و از جمله موانع کمک به قشر محروم جامعه خواهد شد. این بلای بزرگ اگر دامن‌گیر شود، پول‌ها و ثروت‌های بسیاری به هدر رفته و در مسیر حل مشکلات جامعه قرار نخواهد گرفت و مانع از شکوفایی و رونق اقتصاد کشور خواهد شد.

 

رهبر معظم انقلاب در ارتباط با آفات گرایش به تجمل‌گرایی می‌فرمایند: اسراف، روزبه‌روز شکاف‌های طبقاتی و شکاف بین فقیر و غنی را بیشتر و عمیق‌تر می‌کند.

 

یکی از چیزهایی که لازم است مردم برای خود وظیفه بدانند، اجتناب از اسراف است. دستگاه‌های مسؤولِ بخش‌های مختلف دولتی، بخصوص دستگاه‌های تبلیغاتی و فرهنگی - به‌ویژه صدا و سیما - باید وظیفه‌ی خود بدانند مردم را نه فقط به اسراف و مصرف‌گرایی و تجمل‌گرایی سوق ندهند.(3)

 

ایشان در ادامه دوری از اسراف و تجملگرایی را وظیفه‌ای همگانی می‌دانند و می‌گویند: «امروز در جامعه‌ی ما فقر وجود دارد.

 

وظیفه‌ی ما به عنوان نظام اسلامی، ریشه‌کن کردن فقر در جامعه است. نباید در جامعه محرومیت باشد. این تکلیف ماست به عنوان دولت، به عنوان نظام اسلامی، به عنوان آحاد مردم. «کلکم راع و کلکم مسؤول عن رعیته»؛ این وظیفه‌ی همه است. هر کدام به نحوی تجمل و اسراف و زیاده‌روی را کم کنیم.»(4)

 

حال بیاندیشیم اگر در سطوح بالای مدیریتی جامعه، گرایش به اسراف و تجمل‌گرایی باشد، اثرات آن بر بدنه جامعه چیزی جز ترویج چنین روحیه غیردینی و مخربی خواهد بود؟ آیا مدیرانی که حقوق‌های نجومی می‌گیرند، به فکر ریشه‌کن کردن فقر در جامعه خواهند بود؟ آیا مردم فقیر و قشر محروم جامعه بهره یا سهمی از دستاوردهای مدیریتی! مدیران اسرافکار را خواهند داشت؟ آیا شکاف بین قشر غنی و فقیر بیشتر نخواهد شد؟

 

2-اشرافی‌گری مسئولان؛ فرصت سوزی و تغییر ارزش‌ها

رواج روحیه اشرافی‌گری در میان مدیران و مسئولان از آسیب‌ها و آفت‌های تهدید کننده نظام است چرا که جامعه ما که جامعه‌ای اسلامی است، روحیه مدیران و مسئولان در آن بایستی مظهر خداترسی، پرهیز از دنیا و لذت‌های آن و نیز انضباط باشد و ظهور پدیده اشرافی‌گری در جامعه ما، به عنوان یک علامت خطر جدی برای انقلاب و مانعی برای رسیدن به اهداف و آرمان‌های والا و مقدس آن خواهد بود.

 

زندگی اشرافی مدیران و دریافت حقوق‌های نجومی نامشروع و نامتعارف، نه تنها مانع از تلاش آنان برای حل مشکلات جامعه خواهد شد و فرصت‌های خدمت‌رسانی به مردم را تلف خواهد کرد بلکه این دسته افراد «چه بسا انقلاب را یک شبه بفروشند.» حضرت امام خمینی رحمت‌الله علیه، در ارتباط با سپردن مسئولیت‌های کلیدی به راحت‌طلبان بی‌درد هشدار داده و فرموده‌اند: «آنهایی که در خانه‌های مجلل، راحت و بی‌درد آرمیده‌اند و فارغ از همه رنج‌ها و مصیبت‌های جانفرسای ستون محکم انقلاب و پابرهنه‌های محروم، تنها ناظر حوادث بوده‌اند و حتی از دور هم دستی بر آتش نگرفته‌اند، نباید به مسئولیت‌های کلیدی تکیه کنند که اگر به آنجا راه پیدا کنند، چه بسا انقلاب را یکشبه بفروشند...»(5)

 

3-زندگی اشرافی و انحراف از مسیر حق

تکیه بر زندگی اشرافی و آرامش گرفتن در چنین فضایی، انحراف از مسیر حق و گرایش به هوا و هوس‌ها و لذایذ دنیوی را درپی خواهد داشت و افراد را در ردیف مترفین قرار خواهد داد. چنین کسانی به هنگام مواجهه صحنه دفاع از حق در برابر باطل، از میدان جهاد خواهند گریخت.

 

رهبر معظم انقلاب بارها در ارتباط با پدیده شوم گرایش به اشرافی‌گری در بین مسئولان هشدار داده‌اند و با تأکید بر لزوم پرهیز از تجمل‌گرایی فرموده‌اند: «امروز در جمهوري اسلامي، اگر ما احساس بکنيم که زندگي به سمت اشرافي‌گري مي‌رود، بلا شک اين يک انحراف است؛ برو و برگرد ندارد.

 

ما بايد به سمت زهد حرکت بکنيم. نمي‌گوييم همه زهدهاي آنچناني که متعلق به اولياءالله است؛ نه مسؤولان درجه يک، مسؤولان درجه دو تا آن مسؤولان درجات بعد هم بايد در حد خود زهد داشته باشند؛ بعد هم به عامه مردم مي‌رسد... اين وضع زندگي‌هاي تجمل‌آميز، اين روز به روز افزودن بر ظواهر تجملاتي، در زندگي‌هاي شخصي غلط است.»(6)

 

ایشان در جایی دیگر مي‌فرمايند: «برادران، نمي‌شود ما در زندگي مادي مثل حيوان بچريم و بغلتيم و بخواهيم مردم به ما به شکل يک اسوه نگاه کنند؛ مردمي که خيلي شان از اوليات زندگي محرومند،... من و شما، همان طلبه يا معلم پيش از انقلابيم. اما حالا مثل عروسي اشرافي، عروسي بگيريم؟ مثل خانه اشراف، خانه درست کنيم... نه ما هم مترفين مي‌شويم.»(7) لذا نظام مقدس اسلامی ما، مبارزه با پدیده شوم تجمل‌گرایی در بین مسئولان و حتی سطوح پایین‌تر جامعه را از وظایف خود می‌داند و بر اساس ارزش‌های اسلامی، با نفوذ فساد در مجموعه مدیریتی برخورد می‌کند.

 

4-برداشت‌های نامشروع، مستمسکی برای دشمنان علیه نظام اسلامی است

دشمنان نظام اسلامی، هجمه‌های بی‌حد و حصری را در جهت مقابله با انقلاب و اهداف والای آن داشته‌اند که جنگ تحمیلی هشت‌ساله و حمایت از صدام جنایتکار، وضع تحریم‌های اقتصادی و تهدیدات مکرر نظامی از جمله آنهاست. دشمنان با ابزار رسانه‌ای گسترده‌ای که در اختیار دارند در جهت القاء ناکارآمدی نظام اسلامی ایران تلاش‌های وسیعی صورت داده‌اند و با گذشت زمان، نه تنها این تلاش‌ها و هزینه‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران کاسته نشده، بلکه بر آن افزوده‌اند. در ماجرای حقوق‌های نجومی و برداشت‌های نامتعارف از بیت‌المال نیز، این جبهه استکبار است که از این مسأله سوء استفاده می‌کند و تلاش دارد تا دستاویزی علیه نظام اسلامی داشته باشد.

 

*سخن آخر؛ ریشه‌کن کردن تجمل‌گرایی و برخورد با فساد اقتصادی در جامعه از حرف تا عمل

همسان بودن حرف و عمل مدیران در پرهیز از تجمل‌گرایی و تأکید بر ساده‌زیستی، اثرات سازنده‌ای بر جامعه خواهد داشت. رهبر معظم انقلاب در این رابطه فرموده‌اند: «ما اگر بخواهیم تجمل و اشرافی‌گری و اسراف و زیاده‌روی را - که واقعاً بلای بزرگی است - از جامعه‌مان ریشه‌کن کنیم، با حرف و گفتن نمی‌شود؛ که از یک طرف بگوئیم و از طرف دیگر مردم نگاه کنند و ببینند عمل‌مان جور دیگر است! باید عمل کنیم. عمل ما بایستی مؤید و دلیل و شاهد بر حرف‌های ما باشد تا اینکه اثر بکند.»(8)

 

ایشان در خطبه‌های عید سعید فطر امسال با اشاره به حقوق‌ها و برداشت‌های غیرمنصفانه و ظالمانه از بیت‌المال، با تأکید بر لزوم پیگیری مجدانه سه قوه برای برگرداندن بیت‌المال و برخورد با متخلفین، فرمودند: «این برداشت‌ها نامشروع، گناه و خیانت به آرمان‌های انقلاب اسلامی است... این گونه نباشد که ما سرو صدا کنیم و بعد قضایا را به کلی به دست فراموشی بسپاریم.»

 

از آنجا که حقوق‌های نجومی، هجوم به ارزش‌هاست، لذا اقدام عملی در راستای برخورد جدی با متخلفین و دست‌اندازان به بیت‌المال در در این رابطه موجب تقویت بیش از پیش روحیه امید در مردم در اعتماد به نظام خواهد شد. لذا بایستی دستور رهبر معظم انقلاب در برخورد با متخلفین در اولویت کاری قوای سه‌گانه قرار گرفته و تعللی در این امر صورت نپذیرد.

 

پی‌نوشت:

1-خطبه 224: از سخنان آن حضرت در بيزارى از ظلم

2-بیانات در جمع مردم استان کردستان‌ در میدان آزادی سنندج‌ - 1388/02/22

3-بیانات در خطبه‌های نماز عید فطر-۱۳۸۱/۰۹/۱۵

4- بیانات در دیدار کارگزاران نظام - 1370/05/23

5- صحیفه امام(ره) ج 20 ص 333

6-بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم - 1370/01/26

7-بیانات در دیدار کارگزاران نظام - 1370/05/23

8-بیانات در دیدار رئیس‌جمهوری و اعضای هیأت دولت - ۱۳۸۷/۰۶/۰۲

9- خطبه‌های نماز عید فطر- ۱۶ تیر ۱۳۹۵

 

 

برای آگاهی از آخرین اخبار و پیوستن به کانال تلگرامی «جدیدترین اخبار» اینجا کلیک کنید