در تعریف کلی، رانت خواری به فعالیت اقتصادی ای گفته می شود که توسط آن یک فرد یا واحد اقتصادی بتواند بدون آن که ارزش افزوده بیش تری تولید کند، درآمد خود را افزایش دهد، مانند: ۱- باج سبیل گیری تبهکاران از کسبه و مغازه داران;- 2-ایجاد کارتل توسط شرکت ها به منظور افزایش قیمت تولیدات خود; ۳- افزایش بی مورد دستمزدها از طریق اعتصاب و اعمال فشار سیاسی، بدون آن که با افزایش باروری همراه باشد; ۴- اعمال فشار و یا دادن رشوه به دولت جهت کسب امتیازهای اقتصادی.
به گزارش پایگاه عدالت خواهان"اصطلاح «دربهای چرخان» به جابجایی افراد از پستهای حاکمیتی به مشاغلی در بخش خصوصی، و یا بالعکس اشاره دارد. آمارها نشان میدهد که این جابجاییها هر روزه به نسبت گذشته رواج بیشتری مییابند. جابجایی از طریق دربهای گردان میتواند برای هر دو طرف سودمند باشد، چرا که میتواند باعث ارتقاء فهم و ارتباط میان بخش خصوصی و حاکمیتی گردد.
با این حال، دربهای چرخان اعتماد به حاکمیت را کاهش میدهد، چرا که از پتانسیل فراوانی برای بروز تعارض منافع برخوردار است. تعارض منافع مرتبط با دربهای گردان ممکن است پیش، پس و یا حین برخورداری از پست حاکمیتی اتفاق افتد؛ برای نمونه:
- مقامات رسمی ممکن است اجازه دهند که اولویتهای کاری پیشین و همکاران سابق آنها، بر کارهای حاکمیتی ایشان اثر گذارند؛
- مقامات رسمی ممکن است به منظور بهرهمندسازی فعلی خود و یا برخورداری از منافعی در آینده، و یا در راستای منافع یک شرکت مشخص از قدرت خودسوء استفاده نمایند؛
- مقامات رسمی سابق که اکنون مشاغلی در کسبوکار را بر عهده دارند ممکن است در راستای منافع جدید خود، بر همکاران قبلیشان در حاکمیت تأثیر گذارند؛
- مقامات رسمی سابق ممکن است از اطلاعات طبقهبندی شده در راستای منافع مجموعه جدید خود استفاده نمایند، برای مثال از طریق فرایندهای تدارک دولتی (Procurement).
به همین جهت است که در بسیاری از موارد وقوع اختلاس ها، زمین خواری ها، تخلفات مالی و ... از ناحیه کسانی صورت می گیرد که با دارا بودن رانت اطلاعاتی به این تخلفات اقدام کرده اند.