چاپ صفحه

وام ازدواج هم رانتی شد؟!

به گزارش پایگاه عدالت خواهان"از شعب بانك‌هاي مختلف نشان مي‌دهد برخلاف دستورالعمل بانك مركزي اعطاي وام ازدواج به دليل تخصيص منابع قطره‌چكاني به رانتي تبديل شده و وام‌گيرنده بايد ارتباط و توصيه لازم را علاوه بر شرايط عادي داشته باشد.
روند اعطاي وام ازدواج همچنان كند است. با وجود ابلاغ يك هفته‌اي بخشنامه وام ازدواج 10 ميليون توماني از سوي بانك مركزي به مجلس اما هنوز مشخص نيست وام‌هاي 10 ميليون توماني در اختيار جوانان قرار خواهد گرفت يا خير. بانك‌ها در پاسخ مي‌گويند مشكلي نيست اما برخي مراجعه‌كنندگان همچنان مي‌نالند.
هفته گذشته بانك مركزي بالاخره پس از گذشت حدود يك ماه از ابلاغ قانون بودجه 95 به دستگاه‌هاي دولتي و اجرايي، بخشنامه وام ازدواج را به بانك‌ها ابلاغ كرد. بانك مركزي با تأكيد بر اينكه پرداخت تسهيلات ازدواج در اولويت قرار گيرد، اعلام كرد: اين بخشنامه به دنبال تصويب تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۹۵ صادر شده ‌كه در آن بانك مركزي به منظور حمايت از ازدواج جوانان، موظف شد تمام بانك‌ها و مؤسسات اعتباري كشور را ملزم كند به اندازه سهم خود از مجموع سپرده‌هاي قرض‌الحسنه در پرداخت تسهيلات قرض‌الحسنه مشاركت كنند و تسهيلات قرض‌الحسنه ازدواج را در اولويت نخست پرداخت قرار دهند.
مراجعه خبرنگار «جوان» به شعبه بانك‌هاي مختلف حتي بعد از ابلاغ اسامي بانك‌هايي كه وام ازدواج مي‌دهند، نشان مي‌دهد همچنان برنامه‌اي براي پرداخت وام وجود ندارد. يكي از كاركنان شعب ميرزاي‌شيرازي مي‌گويد بايد تا چند ماه صبر كرد و ديگري مي‌گويد خيلي‌ها در صف هستند. بايد ديد چه ميزان اعتبار تخصيص داده مي‌شود.
با اين وجود بانك مركزي در بخشنامه‌اي كه به بانك‌ها ابلاغ كرده است، برخلاف قانون مجلس، اعطاي اين وام را تنها از محل سپرده‌هاي قرض‌الحسنه پس‌انداز به بانك‌ها دستور داده است؛ منابعي كه پيش از اين هم به جاي وام ازدواج به وام چند صد ميليوني مديران و كاركنان بانك‌ها اختصاص داشت.
با اين حال پيش‌بيني می‌شود كه دستور بانك مركزي احتمالاً موجب افزايش صف وام ازدواج خواهد شد و جوان‌ها را مجبور خواهد كرد مدت زماني طولاني براي دريافت اين وام در صف بمانند در صورتي كه اگر سپرده‌هاي جاري نيز در اين زمينه طبق قانون مدنظر قرار مي‌گرفت، چنين اتفاقي نمي‌افتاد.  حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحي‌مقدم نماینده تهران  در مجلس نهم  در گفت‌وگو با «جوان» در ارتباط با پرداخت وام 10 ميليون توماني ازدواج از منابع قرض‌الحسنه و استفاده نكردن از منابع حساب‌هاي جاري گفت: بانك‌ها هم اكنون شروع به پرداخت وام كرده‌اند، با تأمين مقادير مورد نياز براي پرداخت وام‌هاي نوبت اول از منابع قرض‌الحسنه، ساير تقاضاها به روي ميز مي‌آيند و بانك مركزي هم نسبت به ادامه اجراي قانون بخشنامه، استفاده از منابع جاري را ابلاغ خواهد كرد.  مصباحي‌مقدم با اشاره به منابع بانك‌ها براي پرداخت وام به جوانان افزود: منابع مالي بانك‌ها و مؤسسات مالي و اعتباري براي پرداخت وام‌هاي مورد نياز كافي است و هيچ مشكلي از بابت پرداخت وام ازدواج وجود ندارد وطبق آمار بانك مركزي 98 هزار ميليارد تومان منابع قرض‌الحسنه موجود است كه 36 هزار ميليارد تومان آن پس‌انداز و 62 هزار ميليارد تومان آن نيز جاري است، بنابر اين مي‌توان از اين محل وام ازدواج جوانان را از 3ميليون تومان به 10 ميليون تومان ارتقا داد.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام ادامه داد: مدير عامل بانك ملت در گفت‌وگوي تلويزيوني اعلام كرد بانك ملت براي پرداخت وام 10ميليوني ازدواج اعلام آمادگي مي‌كند كه اين نشان‌دهنده اين است كه بانك‌ها براي پرداخت وام به جوانان توانايي خوبي دارند.

  4 ميليون مجرد بالاي 28 سال
وي ادامه داد: در سال 89 تعداد 900 هزار ازدواج به ثبت رسيده كه اين رقم در سال 94 به 680 هزار مورد كاهش يافته است. در حال حاضر 12 ميليون نفر جوان مجرد و در سن ازدواج در كشور وجود دارد كه 4 ميليون نفر آنها بالاي 28 سال سن دارند و حدود 700هزار نفر متقاضي وام براي ازدواج هستند.
از طرفي ديگر نماينده مردم محلات و دليجان در مجلس شوراي اسلامي با تأكيد بر حمايت از جوانان گفت: با وجود اعتبارات كافي براي وام 10 ميليون توماني ازدواج، بانك‌ها از پرداخت آن به جوانان سرباز مي‌زنند.
حجت‌الاسلام عليرضا سليمي اظهار داشت: مجلس براي وام ازدواج جوانان مبلغ 10 ميليون تومان را تصويب كرده ولي رئيس بانك مركزي اعلام كرد كه اين مصوبه را اجرا نمي‌كند كه هنوز دلايل آن براي مجلس مشخص نيست. با وجود اينكه بانك‌ها اعتبار كافي به منظور اجرايي كردن اين مصوبه را در اختيار دارند، از اجراي آن سر باز مي‌زنند و حتي براي وام 4 ميليون توماني ازدواج نيز جوانان تا ماه‌ها بايد در نوبت بمانند.
حضور در چند شعبه از بانك‌هاي كشور نشان مي‌دهد برخي بانك‌ها در حال تدارك پرداخت هستند اما برخي ديگر از بانك‌ها هنوز روي خوش به ازدواج جوانان نشان نمي‌دهند و با بهانه‌هاي پي‌در‌پي در حال خريد وقت هستند. فعلاً پرداخت وام‌ها گزينشي شده است و بايد ديد به كجا خواهد رسيد.  در حال حاضر از 20بانك موجود كه توانايي پرداخت وام ازدواج دارند تنها  هشت بانك اعلام آمادگي كرده‌اند كه از اين بانك‌ها فقط  پنج بانك آمادگي كامل دارند و سه بانك ديگر باز هم وعده ماه‌هاي آتي را مي‌دهند. با چنين وضعيتي بايد ديد آيا دريافت وام ازدواج هم به رانتي خاص تبديل خواهد شد كه فقط با رابطه قابل دريافت است يا اعتبار كافي براي آن پيش‌بيني شده و مانع كمبود اعتبار حداقل از سد راه ازدواج برداشته خواهد شد؟