به گزارش پایگاه عدالت خواهان"برای مخاطبان مشرق که طی سه سال گذشته پیگیر «سلسله گزارشهای تحلیلی - میدانی سوریه» بودهاند، از تحولات میدانی در جبهههای «حلب، ادلب درعا و رقه» گزارشهایی تهیه شده است که در ادامه میخوانید.
در جبهه استان رقه، عملیات غافلگیر کننده هزاران کماندوی ارتش سوریه برای دسترسی سریع به شهر طبقه واقع در جنوب استان رقه در حالی وارد چهارمین روز خود شده است که در جبهه حلب این کشور نیز عملیات معکوس مدافعان حرم و نیروهای بسیج مردمی سوریه برای بازپس گیری مناطق از دست رفته در حملات دو روز پیش القاعده و ارتش آزاد آغاز شده است.
تحولات میدانی جبهه رقه
پیشروی سریع ارتش در جنوب /زاکیه و طبقه در آستانه نبرد سرنوشت ساز
در سومین روز از عملیات نیروهای ارتش و بسیج مردمی سوریه برای بازپسگیری شهر رقه مقر خلافت گروه تروریستی تکفیری داعش واقع در شمال سوریه، مناطق وسیعی از تروریستهای داعش بازپسگیری شده است. در این عملیات ارتش سوریه از یگان کماندویی موسوم به "صقورالصحراء" (شاهین بیابان) که متخصص نبرد در انواع شرایط آب و هوایی و جغرافیایی بویژه بیابانهای سوریه هستند بهره میگیرد.
شهر الطبقه در مجاورت رود فرات واقع در استان شمالی رقه واقع شده و بنام شهر "انقلاب" (مدینه الثوره یا مهد الثوره) معروف است. این شهر داراي يك پايگاه هوايي و دو پادگان نظامی متعلق به ارتش سوریه است، كه از بزرگترين مراکز نظامی این کشور به شمار میرود. در سال 2014 پس از پیدایش داعش این مراکز نظامی و دولتی هدف حملات تروریستهای تکفیری قرار گرفته و پس از ماهها محاصره و نبردهای خونین که طی آن دهها حمله انتحاری صورت گرفت، به اشغال داعش درآمده بود.
نیروهای داعش صدها تن از نظامیان باقی مانده در پادگان لشگر 33 نیروی زمینی ارتش و پایگاه هوایی الطبقه را پس از اسارت به فجیع ترین شیوههای ممکن ذبح و تیرباران کرده و سرهای بریده آنها را ماهها در میادین شهر رقه و طبقه در میان شور و هیجان و هلهله ساکنین این مناطق به نمایش گذاشته بود! پس از بسط سیطره داعش بر استان رقه و استان مجاور آن یعنی دیرالزور و اعلام تشکیل "دولت داعش" و اصرار عناصر این گروه بر اجرای قوانین به اصطلاح شرعی مطابق با آموزههای فرقه ضاله وهابیت کم کم نارضایتی ساکنین این مناطق از داعش آغاز شد.
سرآغاز مشکلات داعش در استان رقه موضوع بیعت گرفتن اجباری از عشائر آن بود امری به با استقبال برخی و استنکاف دیگری مواجه گردید در این میان خودداری عشائر "شعیطات" از بیعت با داعش به درگیریهای خونین میان آنها منجر شده که طی آن هزاران نفر از مردان این قبیله بزرگ به غیرانسانیترین شیوه ممکن کشته و سایر اعضای آن نیز ماهها آواره بیابانهای رقه شده بودند. علی ایحال سیطره کامل ارتش سوریه بر استان رقه امری بعید بنظر می رسد چرا که حجم نفوذ و کیفیت و استعداد نیروی نظامی داعش بحدی است که برای باز پس گیری آن به نیرویی بسیار بیش از لشگر صقور الصحراء 5 هزار نفره ارتش سوریه لازم است.
بنظر می رسد ارتش و دولت سوریه پس از سیطره بر شهر تاریخی و باستانی تدمر واقع در شرق استان حمص این کشور و کسب وجهه گسترده بینالمللی، قصد دارد تا با سیطره بر بخشهایی از استان رقه مقر خلافت داعش این روند را ادامه دهد. اما نباید از این امر غافل شده که تدمر را ارتش سوریه به تنهایی آزاد نکرده بودند که انتظار تجربه مشابه آن در رقه را داشته باشیم. بلکه عملیات در قالب مشترک با مشارکت هزاران رزمنده از بسیح مردمی سوریه، لشگر فاطمیون، مجاهدین عراقی و مستشاران نظامی ایرانی صورت پذیرفت.
از سوی دیگر سیطره بر شهر کوچک و بیابانی تدمر کاملا با عملیات برای بازپس گیری استان رقه متفاوت است. اتصال رقه به مرز ترکیه بعنوان حامی اصلی داعش، وجود خطوط تدارکاتی و اتصال جغرافیایی میان مناطق تحت سیطره داعش در رقه با استانهای مجاور آن یعنی حماه، دیرالزور و حلب همگی مواردی است که نیازمند عملیات در محورهای متعدد بصورت همزمان برای قطع این خطوط ارتباطی و تدارکاتی بصورت همزمان با مشارکت حداقل ده لشگر عملیاتی و کاملا مجهز میباشد.
بسیار منطقیتر بود اگر توان و نیروی نظامی صرف شده برای عملیات در رقه صرف تکمیل پاکسازی مناطق آلوده به حضور تروریستهای تکفیری در استان های دمشق، حمص، حماه، لاذقیه و حلب میشد. تنها در استان دمشق مناطق بسیار خطرناک غوطه شرقی، غوطه غربی و القلمون، جوبر در دروازه های شرقی پایتخت، شهر تل در شمال، حی القابون، حی تشرین و ... وجود دارند که به لحاظ اولویت عملیاتی با توجه به میزان خطراتی که پایتخت سیاسی سوریه را از این مناطق تهدید میکند نیازمند توجه ویژهتری میباشند.
علی ایحال سیطره احتمالی ارتش سوریه بر رقه دارای محاسن زیر میباشد:
1 - دسترسی مستقیم به پایگاههای نظامی شهر الطبقه شامل دو پادگان بزرگ نیروی زمینی و یک پایگاه هوایی بسیار استراتژیک در اطراف آن با هدف استقرار مجدد ناوگان هواپیماها و بالگردهای جنگی در آنها جهت گسترش عملیات هوایی علیه مراکز تحت سیطره گروه تروریستی تکفیری داعش و گروههای تجزیهطلب چند ملیتی کرد مورد حمایت آمریکا که طی هفتههای اخیر عملیات بزرگی را برای سیطره بر رقه و پس از آن شهر منبج در شمال شرقی استان حلب سوریه آغاز کردهاند.
2 - تأمين كامل مسیر استراتژیک "أثريا - خناصر - حلب" بعنوان تنها جاده تدارکاتی نیروهای نظامی و بیش از 1.5 میلیون نفر از غیرنظامیان ساکن در محلات تحت سیطره دولت سوریه. لازم به ذکر است که طی یکسال گذشته این مسیر بارها هدف حملات تروریستهای تکفیری القاعده و داعش قرار گرفته بود و در عملیات سنگین نیروهای ارتش سوریه و گروههای هم پیمان آن به سختی بازگشایی مجدد شده اما همچنان به دلیل بافت خاص جغرافیای منطقه (دشت و کوه) ناامن و در معرض حملات میباشد.
3 - انسداد دسترسی مناطق تحت سیطره داعش در استان رقه با بادیه (بیابان)های استانهای حمص، حماه، حلب
4 - زمینهسازی برای عملیات شکست محاصره هزاران نظامی سوری مستقر در فرودگاه نظامی دیرالزور و چند شهرک اطراف آن که طی سه سال گذشته در معرض حملات گسترده داعش قرار داشتهاند. همچنین بستر لازم جهت گسترش عملیات نظامی از شهر تدمر استان حمص سوریه به شهر السخنه و تامین تاسیسات گاز و نفت مستقر در حاشیه آنها (تاسیسات الشاعر، جزل و ...) که روزانه در معرض حملات داعش قرار داشته و بارها کنترل آنها میان نیروهای دولتی و تروریستهای داعش دست به دست شده است.
تحولات میدانی جبهه حلب
آغاز عملیات معکوس برای بازپس گیری مناطق از دست رفته
با گذشت دو روز از هجوم مشترک ائتلاف تروریستهای تکفیری القاعده و ارتش آزاد به مواضع مدافعان حرم و بسیج مردمی سوریه در محور حاشیه جنوبی شهر حلب، صبح امروز منابع میدانی از آغاز عملیات پاتک سنگین نیروهای خودی برای بازپسگیری چند منطقه اشغال شده در حمله تروریستها خبر دادهاند. کانون حملات رزمندگان بر روستاهای "الحمیره، القراصی" قرار داشته که طی آن دهها تن از تروریستها شامل گروهی از فرماندهان آنها به هلاکت رسیدهاند.
عملیات زمینی در جنوب حلب با پشتبانی بمبافکن های روسی - سوری همراه بوده که طی آن مواضع تروریستهای تکفیری در مناطقی همچون "ایکاردا، اتوبان بین المللی دمشق - حلب، خان طومان، کفرناها، الکبیسیه، خان طومان و المعراته" در غرب و جنوب غربی شهر حلب بشدت هدف حملات هوایی و گلولهبارانها و موشکبارانهای سنگین توپخانهای قرار گرفتهاند. هنوز گزارشی از پیشرویهای زمینی مدافعان حرم و سیطره انها بر مناطق منتشر نشده است. برخی خبرهای غیر مستند حکایت از سیطره آنها بر معراته و حمیره حکایت داشت که تا این لحظه هیچگونه مستندی اعم از تصویر یا خبر موثق اعلام نشده است.
هلاکت 3 فرمانده اصلی تروریستها در حمله به جنوب حلب
هلاکت فرمانده نیروهای مهاجم (انغماسیون)
ابواحمد الحموی فرمانده یگان موسوم به "انغماسیون" وابسته به القاعده روز گذشته در اثر اصابت گلوله تکتیرانداز مدافع حرم به هلاکت رسیده است. انغماسیها گروهی از زبدهترین تروریستهای آموزش دیده در اردوگاههای نظامی مستقر در خاک ترکیه تحت نظارت مربیان ترک، آمریکایی و اسراییلی هستند که وظیفه حمله به خطوط دشمن را بر عهده دارند. رسانههای وابسته به القاعده با انتشار تصاویر وی به حضور وی در عملیات هجوم به مناطقی همچون العیس و خان طومان اشاره کردهاند. در حمله دو روز پیش تروریستهای تکفیری به مواضع نیروهای مدافع حرم و بسیج مردمی سوریه در جنوب غربی حلب روستاهای "معراته، حمیره و القلعجیه" به اشغال آنها در آمده بود. این حملات در زمان اعلام آتش بس از سوی سازمان ملل در جبهه های سوریه صورت گرفته است.
هلاکت فاروق الشامی فرمانده میدانی جبهه النصره
در ادامه نبردهای شدید میان مدافعان حرم و ارتش سوریه با تروریستهای تکفیری القاعده و ارتش آزاد در محور جنوبی شهر حلب این کشور ساعتی پیش منابع میدانی از هلاکت فرمانده ارشد جبهه النصره در منطقه خبر داده اند. "فاروق الشامی" فرمانده میدانی گروه جبهه النصره و مسئول هجوم به منطقه "المعراته" واقع در جنوب غربی شهر حلب بود که روز گذشته در درگیری با رزمندگان محور مقاومت به درک واصل گردید. وی از فرماندهان قدیمی شبکه القاعده در سوریه بود که دورههای متعدد آموزش نظامی را در اردوگاههای ویژه سازمان امنیت ترکیه گذرانده بود.
هلاکت امیر داغستانی القاعده در حلب
فعالان رسانهای سوری تصاویری از لحظه هلاکت امیر چچنی تبار گروه تروریستی تکفیری بین المللی القاعده در اثر اصابت اشتباهی موشک ضد زره کورنت به محل تجمع وی و گروهی از همراهانش منتشر کردهاند. بنابر این گزارش، تصاویر منتشر شده به لحظه هلاکت "عمر داغستانی" فرمانده میدانی القاعده در حمله روز گذشته به محور جنوبی شهر حلب در منطقه تل القراصی است که طی آن وی به همراه 15 تن از همراهانش کشته و زخمی شده اند.
گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد (فیلق الشام) عامل شلیک اشتباهی این موشک بوده است. در تصاویری که از سوی بخش رسانهای این کروه تکفیری هم پیمان القاعده منتشر شده لحظه شلیک تا اصابت موشک ضد زره به هدف به وضوح مشخص بوده و نکته ظریف در این میان توهم عوامل شلیک موشک در هدف قرار دادن فرماندهان و نیروهای ارتش سوریه و مدافعان حرم میباشد.
تحولات میدانی ادلب
ادامه سریال ترورهای داخلی با هلاکت 3 فرمانده ارشد احرارالشام
در ادامه درگیریهای داخلی میان گروههای تروریستی تکفیری فعال در شمال سوریه ساعتی پیش منابع میدانی از هلاکت سه تن از فرماندهان گروه تروریستی تکفیری احرارالشام (القاعده) خبر دادند. شب گذشته خودروی حامل سه تن از فرماندهان ارشد گروه احرارالشام بنامهای "عبدو الحجی، اسامه ابوعبداللهو ابوالفاروق" در حین عبور از جاده ادلب - اریحا در اثر انفجار بمب نصب شده در زیر آن منهدم شده که به هلاکت فوری هر سه نفر منجر گردید. منابع رسانهای وابسته به این گروه، تیمهای ترور و تخریب داعش را متهم به دست داشتن در این حمله کردهاند.
طی ماههای اخیر دهها تن از اعضا و فرماندهان موثر گروههای وابسته به ارتش آزاد و القاعده در درگیریهای داخلی به هلاکت رسیدهاند. هفته پیش در اثر انفجار خودروی بمبگذاری شده در مقابل مسجد الشعیب در شهر ادلب 15 تن از فرماندهان ازبک و چینیتبار القاعده کشته شده بودند که در تحقیقات مشخص شد عوامل این انفجار از اعضای ائتلاف جیش الفتح به رهبری القاعده بودهاند. عناصر بخش امنیتی القاعده در این رابطه 9 نفر را شناسایی و دستگیر کرده بودند که در بازجوئیهای اولیه به دست داشتن در تعدادی از ترورها و بمبگذاریها در داخل و جادههای خروجی شهر ادلب اعتراف کرده بودند.
این افراد 24 ساعت پس از بازداشت و در پی حمله هوایی بمبافکنهای سوری به زندان محل استقرارشان که به تخریب بخشی از ساختمان مذکور منجر شد، پا به فرار گذاشته و علی رغم جستجوهای گسترده شبکه القاعده و استقرار دهها گشتی و ایست و بازرسی در داخل و کلیه مسیرهای ورود و خروج به شهر ادلب و مناطق مجاور آن هنوز موفق به دستگیر مجدد آنها نشدهاند. منابع نزدیک به القاعده این افراد را از عناصر گروه "حرکت نورالدین الزنگی (ارتش آزاد) معرفی کردهاند که سال گذشته پس از بالا گرفتن اختلافات با القاعده مورد حمله این گروه قرار گرفته و پس از کشته و دستگیر شدن صدها تن از اعضای آن کلیه تسلیحات اهدایی دولتهای آمریکا، فرانسه و انگلیس نیز توسط القاعده غارت شده است.
تحولات میدانی جبهه درعا
تسلیحات تروریستهای تکفیری به تجهیزات آمریکایی
علی رغم آرامش نسبی جبهه ها در محور جنوبی سوریه، منابع میدانی از تسلیح گروههای تروریستی تکفیری فعال در این منطقه به تجهیزات نظامی جدید توسط آمریکا و اردن خبر میدهند. تجهیزات جدید شامل خودروهای زرهپوش هاموی و هامر ساخت و اهدا شده دولت آمریکا به گروه تروریستی تکفیری ارتش آزاد میباشد که در برخی از مدلها مجهز به انواع تیربار و موشکهای ضد تانک شده است.
لازم به ذکر است که از ابتدای بحران سوریه در سال 2011 آمریکا با تشکیل اتاق عملیاتی مشترک تحت عنوان "موک" با مشارکت افسرانی از اسراییل، عربستان سعودی، قطر، اردن، فرانسه و انگلیس اقدام به مدیریت و هدایت کلیه تحرکات نظامی و اطلاعاتی تروریستهای تکفیری در جبهه جنوبی سوریه (استانهای درعا، سویداء و قنیطره) کرده است.
ناظران تحرکات اخیر اتاق عملیات مشترک "موک" در تسلیح روز افزون و ارائه آموزشهای ویژه با هدف یکپارچهسازی و بروز رسانی تروریستهای ارتش آزاد جهت ارتقای قدرت نظامی آن برای ایجاد منطقه حائل در مرزهای جنوبی سوریه با اردن و فلسطین اشغالی عنوان میکنند. امری که پیش از این نیز اخباری مبنی بر زد و بندهای پشت پرده طرف روسی با امارات، آمریکا، اردن و اسراییل پیرامون آن منتشر شده بود.