چاپ صفحه

همه واکنش ها به خبر یک انتصاب احتمالی

هفته گذشته سایت ترکمن سسی خبری منتشر کرد مبنی بر " شایعه رفتن احمدی به آق قلا قوت گرفت" ، بلافاصله پس از انتشار این خبر در فضای مجازی ، واکنش های مختلفی به آن در فضای واقعی و مجازی صورت گرفت .

ظاهرا و مطابق پیش بینی های اولیه ای که انتظار می رفت ، حجم منفی تحرکات قومی مبتنی بر سهم خواهی افراطی به نسبت واکنش های مثبت به آن بیشتر بود .

** سابقه درخشان ، توانمندی و آرامش بخشی گزینه های روی میز موافقان

افراد و مجموعه هایی که این انتصاب را مثبت و سازنده ارزیابی می کردند به مواردی از این دست اشاره داشتند :

1. شدت سهم خواهی و اختلافات درونی فعالان قوم ترکمن در آق قلا به حدی رسیده که حتی داد مجموعه استانداری را هم درآورده است به گونه ای که چند گروه از آنها به استاندار پیشنهاد می کنند برای جلوگیری از تنش های شدید  و درگیری های بعدی ، حتما در آق قلا از گزینه غیر بومی استفاده کنید که استاندار هم در جلسه ای که قبل از دهه فجر با برخی نخبگان ترکمن داشت به صراحت به آن اشاره کرد و از این جهت یک گزینه غیر بومی قوی مثل احمدی می تواند آرام کننده فضای موجود باشد .

2. حیدرعلی احمدی که سابقه فرمانداری در کردکوی ، گنبد و گرگان را دارد از خود کارنامه ای موفق و درخشانی در هر سه شهرستان به جای گذاشته است و حتی فرماندار نمونه کشوری در انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره قبل شده که از سوی وزارت کشور مورد تقدیر قرار گرفته است که می تواند در حل مشکلات اساسی و مهم شهرستان آق قلا نقش به سزایی داشته باشد .

3. اغلب کارشناسان و مدیران استانی و شهرستانی که با احمدی کار کرده اند و یا با وی برخورد داشته اند ، او را مدیری توانمند ، فعال و پرکار ، ولایی و ارزشی ، خدمتگزار و دلسوز می دانند و از او به عنوان نیرویی بدون هر گونه حاشیه ی خاص یاد می کنند که ظرفیت خوبی برای هر شهری که مسئولیت فرمانداری آنرا بر عهده بگیرد ، محسوب می شود .

** " غیر بومی بودن احمدی " تنها گزینه روی میز مخالفان

از طرفی مخالفان عمده شایعه این انتصاب که به جمعی چند نفره از فعالان سیاسی افراطی ترکمن محدود می شود ، تنها و تنها بر روی گزینه " غیر بومی بودن احمدی " به عنوان مهمترین گزینه روی میزشان نام می برند و تا کنون به مخالفت عمدتا رسانه ای با این انتصاب احتمالی پرداخته اند .

این جمع افراطی سیاسی که از فردای برگزاری انتخابات 24 خرداد  قصد داشته و هنوز هم دارند تا رای بالای قوم ترکمن به دکتر روحانی را مصادره به مطلوب کنند و در حالیکه هیچ ( تاکید می شود هیچ  ) نقش موثری در این میزان رای نداشته اند ، می خواهند با تمسک به آن به سهم خواهی شدید قومیتی دامن بزنند و در نهایت برای سر خود کلاهی پشمین یا نمدین ببافند .

اینکه افراد این مجموعه کوچک انحصار طلب از قوم ترکمن ؛ از چه سابقه کاری و مدیریتی درخشان یا قابل قبولی برخورداند و یا اینکه آیا ملاک ها و شایستگی های حداقلی برای انتصاب در این جایگاه های مهم حکومتی را دارا می باشند ، به نوبه خود قابل توجه ، تامل و ارزیابی دقیق است .

از طرفی اختلافات شدید درون گروهی این افراد که بارها و بارها شنیده شده و در رسانه ها نیز منتشر گردیده ، خود گویای ضعف و ناتوانی شدید آنان در پذیرش مسئولیت های سنگین خدمتگزاری به مردم و جامعه و حل مشکلات آنان است و آن تصریح استاندار به اختلافات شدید درونی آنها ، به همین نکته مهم اشاره دارد .

تحرکات چند روز اخیر این جمع محدود ، تلاش برای همراه کردن برخی روحانیون ترکمن با خود ، استفاده حداکثری از ظرفیت رسانه های در اختیار ، توسل جستن به شگردهای شکست خورده سیاسی سعید حجاریان ( فشار از پایین و چانه زنی از بالا ) و ... نشان می دهد که دغدغه اصلی اینها صرفا مخالفت با انتصاب احمدی به عنوان یک گزینه غیر بومی در فرمانداری آق قلا نیست بلکه دغدغه اصلی آنان ، بی کلاه ماندن سرشان از انتصابات اخیر و بی نتیجه شدن ماه ها سهم خواهی افراطی قومی آنهاست .

چه اینکه اینان در جلسات خصوصی و محرمانه خود ، تمامی پست ها و مسئولیت های ذیل عنوان فرمانداری و حتی جایگاه های مهم مدیریتی سایر ادارات و نهادهای شهرستان را هم در بین مجموعه افراد منتسب و مرتبط با جریان خود تقسیم کرده اند .

از آنجایی که این جمع افراطی سیاسی به نوعی نسل سوم از جمعیت " خلق ترکمن " اوایل انقلاب محسوب می شوند و امروز فقط با شیوه های کلاسیک و مدرن ، همان اهداف و برنامه ها را دنبال می کنند ، تکیه عمده شان بر استفاده از ظرفیت رسانه ای داخلی و حتی خارج از کشور و مسائل به ظاهر فرهنگی و اجتماعی است .

حجم گسترده تحرکات و شدت مطالب و اخبار مربوط به سهم خواهی های قومیتی آنان در چند روز اخیر نیز ، مبیّن این نکته مهم است که می خواهند به هر قیمتی که شده به درون مجموعه های حاکمیتی راه پیدا کنند و با در دست گرفتن قدرت و جایگاه های مهم ، مسیر دست یابی به خواسته های خود را هموارتر سازند .

نتیجه :

علی ایحال آنچه عقلانی و منطقی به نظر می رسد در وهله اول ، بی توجهی مسئولان مختلف استانداری گلستان به اندک فضاسازی های کاذب و توخالی این گروه کوچک افراطی است و در مرحله بعد ، ارزیابی دقیق و همه جانبه موضوع و لحاظ کردن همه مصلحت ها و سپس انتصاب فرماندار است که بومی یا غیر بومی بودن آن ، تابع شرایط و مصلحت ها باشد .

نهایت اینکه لازم است تا همه افراد و گروه های فعال سیاسی و قومی با خویشتن داری و پرهیز از تند و رادیکالی کردن فضا ، زمینه را برای برنامه ریزی و تصمیم گیری در محیطی آرام فراهم آورند و با اعتماد به نمایندگان دولت تدبیر و امید در استان ، به رای و نظر آنان احترام بگذارند که قطعا در تامین منافع همه افراد و گروه ها و ... موثر و مفید خواهد بود .جابر   تمسکنی