به گزارش عدالت خواهان گلستان"سايت ميگوي گميشان يكي از طرح هاي مهم اشتغال زايي استان گلستان است؛ اين طرح در فاصله 17 كيلومتري شمال گميشان و در جنوب شرقي درياي خزر قرار دارد. فاصله محل طرح از مركز استان (گرگان) حدود 70 كيلومتر و نحوه دسترسي به محل از طريق جاده مرزي آسفالته گميشان - پاسگاه مختومقلي مي باشد .
وسعت اراضي حدود 4000 هكتار است كه از جنوب به كانال زهكش آبگشت ، از شمال به مرز تركمنستان از غرب به جاده گميشان - مختومقلي و از شرق به دشت قلعه جيق بالا و پايين محدود مي گردد.
گفته مي شود يكي از مهمترين ويژگي هاي اين طرح نزديكي به آبادي ها و شهرهاي بزرگ ( گميشان ، بندرتركمن ، كردكوي ، .... ) و مركز استان (گرگان ) و دسترسي به امكانات و خدمات (آب شيرين ، برق ، تلفن و ...) مي باشد.
سايت ميگوي گميشان چهار فاز دارد كه هر فاز آن شامل 36 مزرعه پرورش ميگو با مساحت 20 هكتار است ، قرار بود اين سايت يكي از طرح هاي اشتغال زايي گلستان باشد كه جوانان و به خصوص فارغ التحصيلان حوزه كشاورزي با استفاده از دانش علمي و تشكيل شركت هاي تعاوني در اين مجموعه اقدام به پرورش ميگو و ماهي نمايند.
اما با اين وجود و با توجه به تلاش هايي كه در اين زمينه انجام شد و تعداد زيادي از شركت هاي تعاوني و اتحاديه هاي ميگو كه در استان گلستان و به خصوص شهرهاي اطراف اين سايت تشكيل شد در كمال ناباوري فاز اول اين مجموعه به اين افراد واگذار نشد و بخش عمده اي از فاز يك اين سايت به يك نفر( اقای د) واگذار شده است كه بيشتر مزارع واگذار شده به وي با گذشت بيش از چند سال پيشرفت فيزيكي زير 5 % را دارد و حتي شنيده شده به برخي كارمندان بازنشسته اين اداره كل نيز در فاز يك مزرعه تحويل شده است .
بايد اشاره كرد برخي از شركت هاي بزرگي كه در اين مجموعه مزرعه هايي را تحويل گرفته اند توانسته اند مزارع ميگو را به بهره برداري برسانند و توليدات خوبي نيز داشته باشند و حتي توليدات خود را صادر نمايند.
با اين وجود گفته مي شد كه قرار است فاز دوم اين سايت ميگو هم بين دوشركت تقسيم شود و بازهم حدود 240 نفر از جوانان و فارغ التحصيلان كشاورزي استان كه با تلاش هاي فراوان شركت هاي تعاوني خود را تشكيل داده اند و براي گرفتن موافقت نامه اصولي براي احداث مزرعه پرورش ميگو تلاش كرده اند و هزينه هاي هنگفتي متحمل شده اند سرگردانند و نمي دانند چه كار بايد انجام دهند و مي گويند كه موافقت نامه هاي اصولي آنها به دليل نامعلوم باطل شده است .
برخي از كارشناسان اعتقاد دارند كه اگر از ظرفيت سايت ميگوي گميشان به درستي استفاده شود مي تواند نقش بسزايي در افزايش توليد و صادرات ميگو و ماهي استان و در نهايت رونق اقتصادي و توسعه استان به همراه داشته باشد.
برخي از جواناني كه با اميد بسيار شركت هاي تعاوني را تشكيل داده اند معتقدند كه شيلات و مجموعه استانداري با توجه بيشتر به ظرفيت شركت هاي تعاوني كه به وسيله فارغ التحصيلان كشاورزي ايجاد شده است و اختصاص بخشي از اعتبارات اشتغال زايي استان به خوبي مي توانستند براي جوانان اشتغال پايدار ايجاد نمايند.
اين افراد مي گويند كه اگر شرايط ارائه تسهيلات و شرايط واگذاري مناسب باشد اشتغال پايدار براي بخش زيادي از مردم استان و به خصوص جوانان ايجاد خواهد شد ولي با شرايط سختي كه امروز براي جوانان و اين شركت هاي تعاوني ايجاد شده است به هيچ وجه امكان اقدام عملي براي جوانان استان وجود ندارد كه بخواهند با وجود شركت هاي بزرگ وارد رقابت شوند و بتوانند سايت هاي ميگو را به مرحله توليد برسانند.
مصطفي يكي از اين جواناني است كه با اميد زياد و با همراهی دوستانش شركت تعاوني تشكيل داده است و مي گويد در ابتدا قرار بر اين بود تا تسهيلات اشتغال زايي با درصد سود پائين به اين شركت هاي تعاوني داده شود ولي امروز مي گويند وام هاي با درصد سود 25 درصد براي اين مزارع در نظر گرفته شده و به نظر من هرچه ما در اين مزارع توليد كنيم تا چنيدن سال بايد هزينه ها و پول اقساط وام را پرداخت كنيم و عملا هيچ درآمدي نخواهيم داشت و اين خود نشان مي دهد كه اين كار از همان ابتدا نشدني است و سنگ بزرگي را در مقابل جوانان قرار دادن ميباشد.
حال اين سوال پيش مي آيد كه چرا شيلات گلستان با وجود گذشت چند سال از تحويل مزارع فاز يك به افرادي كه بعضا سايت ميگو را هم حتي نديده اند و هزينه هاي بالايي كه در جهت احداث زير ساخت ها انجام شده است اقدامي در خصوص باز پس گيري مزارعي كه در جهت احداث و توليد ميگو گام برنداشته اند انجام نمي دهد؟! و زمينه فعاليت شركت هاي ديگر و به خصوص فارغ التحصيلان بخش كشاورزي را در اين سايت فراهم نمي كند .
مسئولين استان گلستان كه مي گويند يكي از مهمترين اهدافشان اشتغال زايي براي جوانان است نيز مي توانند نيم نگاهي به اين سايت داشته باشند و با كمي تحقيق مي توانند دريابند كه بخش زيادي از ظرفيت اين مجموعه استفاده نشده است و قابليت رشد بيشتري نيز دارد.
در ضمن گفتني است درجريان واگذاري مزارع فاز2 گميشان جريانهايي از استانداري گلستان تلاشهاي زيادي براي واگذاري مزارع به دو شركت فوق الاشاره وكنارزدن جوانان از مالكيت حقه داشته اند.گلستان ما