چاپ صفحه

صفر! بله صفر!

به گزارش عدالت خواهان گلستان"روحانی نرخ تورم بهمن‌ماه را صفر درصد اعلام کرد! وی  این خبر را روز گذشته در همایش روز ملی مهندسی اعلام کرد. حسن روحانی یکشنبه‌شب نیز از معجزه در اقتصاد خبر داده و گفته بود: «وعده‌ای که ما برای سال ۹۳ به مردم داده بودیم این بود که تلاش کنیم تورم را به ۲۵ درصد برسانیم. ما تورم بالای ۴۰ درصد را امروز به زیر ۱۶ درصد رساندیم و بسیاری از صاحبنظران داخلی و خارجی حضوری یا کتبی برای ما نوشته‌اند کار این دولت شبیه معجزه است. این معجزه متعلق به ملت ایران است زیرا دولت که خادم است». چند ساعت پس از این اظهارات، روحانی بار دیگر آمار عجیب و غریبی ارائه داد و دیروز درباره تورم بهمن گفت: آمار دیروز مرکز آمار نشان می‌دهد تورم بهمن‌ماه صفر بوده است. همه اقتصاددانان می‌دانند که ماه‌های بهمن و اسفند ۲ ماهی است که بیشترین تورم را دارد. سال گذشته تورم بهمن ۵/۵ درصد بود و در جلسات اقتصادی که من هر ۲ ماه یکبار با حضور اقتصاددانان شرکت می‌کنم، هیچکس پیش‌بینی نمی‌کرد تورم بهمن‌ماه صفر باشد و این اولین‌بار است که در کشور چنین چیزی را شاهدیم که کار عظیم و بزرگی است. وی همچنین با اشاره به افزایش صادرات غیرنفتی در دولت یازدهم، گفت: یکی از افتخارات این دولت این است که توانسته است صادرات غیرنفتی را ۲۵ درصد افزایش دهد. روحانی افزود: شب گذشته در جلسه هیات دولت گزارشی از اقتصاد مقاومتی ارائه شد و اولین گام در اقتصاد مقاومتی این است که صادرات غیرنفتی را توسعه دهیم و ما در ۱۰ ماهه سال ۹۳ نسبت به ۱۰ ماهه سال ۹۲ توانسته‌ایم ۲۵ درصد صادرات غیرنفتی را افزایش دهیم که این کار بسیار ارزشمندی است. رئیس‌جمهور ادامه داد: رهبران ۲ کشور که با من صحبت کردند، گفتند فلان سد و نیروگاهی که در کشورشان درست شده، کار مهندسان ایرانی از همه کشورها بهتر بوده و پروژه‌شان درخشیده است.

آمارهای معجزه‌ای!
حسن روحانی که از آمارهای جدید مرکز آمار مشعوف است در ۲ سخنرانی خود بارها از این آمار که به گفته خود معجزه است، سخن گفته است. وی در اظهارات یکشنبه‌شب با بیان اینکه مردم ایران در یک‌سال و نیم قبل کاری بسیار عظیم و بزرگ انجام داده‌اند، گفت: در سال‌های ۹۱ و ۹۲ رشد اقتصادی کشور در مجموع منهای ۹ درصد بوده است. چه کسی فکر می‌کرد منهای ۹ در ۲ سال را بتوانیم به رشد مثبت برسانیم. رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به رشد ۴ درصدی شش‌ماه اول امسال نسبت به سال گذشته، افزود: تا پایان سال آنچه پیش‌بینی می‌شود، رشد مثبت است. روحانی ادامه داد: بنابراین وعده‌ای که به مردم داده بودیم، بهبود معیشت بود و اینکه بتوانند زندگی راحت‌تری داشته باشند و کشور در مسیر رشد و توسعه جامع و همه‌جانبه قرار گیرد. حال سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا این آمارها با واقعیات اقتصادی مطابقت دارد؟  حتی اگر چنین آماری مبنای علمی داشته باشد و بپذیریم که شاخص کالاها در بهمن تغییر نکرده، این موضوع نمی‌تواند موفقیت تلقی شود چرا که تورم صفر درصد به معنای رکود محض است و همین آماری که خیلی از کارشناسان آن را قبول ندارند نشان می‌دهد دولت در ایجاد پویایی اقتصاد و خروج از رکود موفق نبوده است. همچنین تورم صفر درصدی کاملا برخلاف گفته چند ماه گذشته روحانی مبنی بر خروج اقتصاد از رکود است. عضو انجمن اقتصاددانان ایران درباره اینکه نرخ تورم بهمن‌ماه امسال به صفر رسیده است، گفت: اگرچه در محاسبات تورمی ماه به ماه یا تناسب ماهانه به سال گذشته آمارهایی ارائه می‌شود که احتمال صدق آن وجود دارد اما باید به این نکته مهم توجه داشت که چگونگی افزایش درآمد مردم و توزیع عادلانه ثروت آنگونه که رفاه عمومی برای همه لمس شود باید مدنظر قرار گیرد، اگرنه اعلام چنین آمارهایی مقطعی بوده و از ثبات خاص و مطمئنی برخوردار نیست. دکتر محمدباقر صدری در گفت‌وگو با «وطن امروز» تصریح کرد: اگر احتمال داده شود که تولید ناخالص ملی طی یک سال به رقمی مثلاً ۱۰۰۰ برابر برسد، پس باید دید نتیجه این افزایش شاخص چه میزان آحاد مردم را در رفاه سهیم کرده است و گروه‌ها و دهک‌های درآمدی به چه میزان از این رشد بهره‌مند شده‌اند. وی افزود: با وجود اعلام توسعه اقتصادی، کاهش نرخ تورم و افزایش رشد اقتصادی اما این آمارها تاکنون نتوانسته است رضایت دهک‌های پایین درآمدی و متوسط جامعه را جلب کند تا جایی که حتی با کاهش نرخ تورم، سفره مردم کوچک‌تر شده است. صدری به محاسبه نرخ تورم به صورت نقطه به نقطه یا ماهانه اشاره کرد و افزود: هرچند این محاسبه تورمی در بیشتر کشورهای جهان انجام می‌شود تا مردم از چگونگی فرآیند شاخص تورم و وضعیت قیمت‌ها باخبر شوند ولی کاهش نرخ تورم باید برای مردم ملموس باشد. این اقتصاددان افزود: در محاسبات آماری مهم این است که رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی به چه اندازه افزایش یافته که منجر به رفاه می‌شود، زیرا گروه‌های متوسط و دهک‌های ۴ تا ۸ جامعه از نظر جامعه‌شناسی گروه‌های تعادل‌گرایی هستند که باید تاثیر کاهش نرخ تورم برای آنها ملموس شود.
کاهش تورم بدون رشد اقتصادی معنا ندارد
دکتر شاهین شایان‌آرانی، اقتصاددان نیز درباره رسیدن تورم به صفر در بهمن‌ماه به «وطن‌امروز» گفت: اینکه اعلام می‌شود تورم در بهمن‌ماه امسال به صفر رسیده است پیام مثبتی تلقی می‌شود اما به معنای این نیست که شاخص‌های اقتصادی کشور به سرعت رشد کرده و اکنون مردم در رفاه کامل به‌سر می‌برند. وی افزود: این پدیده نشان می‌دهد فشار تورمی به سمت پایین است اما نه با این سرعت که تورم صفر شود. شایان‌آرانی با بیان اینکه اعلام آمار نرخ تورم سالانه ملاک اصلی است، افزود: در طول یک سال مشخص می‌شود که میزان درآمد مردم، رشد اقتصادی و کاهش قیمت‌ها به نسبت سال گذشته چقدر است. وی تصریح کرد: کاهش نرخ تورم فقط جلوی هزینه‌های بالا را می‌گیرد و به معنای رفاه نیست بنابراین مهم این است که چقدر رشد تولید ناخالص داخلی افزایش یافته است که تاثیر مثبتی بر اقتصاد خانوارها دارد. این اقتصاددان با بیان اینکه کشور اکنون در شرایط رکود تورمی است، افزود: کاهش نرخ تورم بدون رشد اقتصادی قابل توجه نبوده و خروج از رکود تاثیر خاص خود را بر اقتصاد به جای نمی‌گذارد. کاهش نرخ تورم باید همراه با رشد اقتصادی باشد.
جزئیات آمار دولت
مرکز آمار ایران گزارش شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری کشور در بهمن‌ماه سال ۱۳۹۳ براساس سال پایه ۱۳۹۰ را اعلام کرد. براین اساس شاخص کل (برمبنای ۱۰۰=۱۳۹۰) در بهمن‌ماه سال ۱۳۹۳ عدد ۲/۲۰۴ را نشان می‌دهد که نسبت به ماه قبل بدون تغییر است. افزایش شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۴/۱۴درصد است که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (۴/۱۴) بدون تغییر است. درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم شهری) در ۱۲ ماه منتهی به بهمن‌ماه سال ۹۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۲/۱۵ درصد است که نسبت به همین اطلاع در دی‌ماه ۱۳۹۳ (۸/۱۵) کاهش یافته است. شاخص گروه عمده خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات، در این ماه به رقم ۶/۲۴۰ رسید که نسبت به ماه قبل ۵/۰ درصد کاهش داشته است. شاخص گروه اصلی خوراکی‌ها در ماه مورد بررسی به عدد ۶/۲۳۸ رسید که نسبت به ماه قبل ۶/۰ درصد کاهش نشان می‌دهد. شاخص گروه اصلی خوراکی‌ها نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۰ درصد افزایش نشان می‌دهد و نرخ تورم ۱۲ ماهه این گروه ۷/۱۰ درصد است. شاخص گروه عمده خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات نسبت به ماه مشابه سال قبل ۸/۹ درصد افزایش نشان می‌دهد و درصد تغییرات این گروه در ۱۲ ماه منتهی به بهمن‌ماه ۹۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۶/۱۰ درصد است که نسبت به همین اطلاع در دی‌ماه ۱۳۹۳ (۹/۱۱) کاهش یافته است. شاخص گروه عمده کالاهای غیرخوراکی و خدمات در بهمن‌ماه ۹۳ به رقم ۷/۱۹۱رسید که ۳/۰درصد نسبت به ماه قبل افزایش نشان می‌دهد. میزان افزایش شاخص گروه عمده کالاهای غیرخوراکی و خدمات نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵/۱۶درصد بوده است و نرخ تورم ۱۲ ماه منتهی به بهمن‌ماه سال ۱۳۹۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۴/۱۷ درصد است که نسبت به تورم ۱۲ ماه منتهی به دی‌ماه ۱۳۹۳ (۶/۱۷) کاهش یافته است.جوان