چاپ صفحه

فساد و نقش دولت در مبارزه با آن

به گزارش پایگاه عدالت خواهان گلستان"به نقل از سراج24، هفته گذشته در تهران همایشی ملی با عنوان ارتقای سلامت نظام اداری و مقابله با فساد با حضور روسای سه قوه برگزارشد اما آنچه این همایش را تحت تاثیر خود قرار داد، مرقومه ای از سوی حضرت آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری به این همایش بود. ایشان با تحسین نفس اهتمام آقایان به امر مبارزه با فساد خطاب به روسای سه قوه تاکید کردند: این سمینار و امثال آن بناست چه معجزه‌ای بکند؟ مگر وضعیت برای شما مسئولان سه قوه روشن نیست؟ با توجه به شرایط مناسب و امیدبخشی که از لحاظ همدلی و هماهنگی و همفکری بین مسئولان امر وجود دارد، چرا اقدام قاطع و اساسی انجام نمی‌گیرد که نتیجه را همه بطور ملموس مشاهده کنند. توقع من از آقایان محترم این است که چه با سمینار و چه بدون آن، تصمیمات قاطع و عملی بدون هرگونه ملاحظه‌ای بگیرند و اجرا کنند.»

در مرقومه رهبر معظم انقلاب، نسبت به عدم عملکرد صحیح مسئولین قوا در مبارزه با پدیده خطرناک فساد انتقاد نهفته است. انتقادی که شاید از فرمان ۸ ماده ای معظم له تا کنون با اقدامی روشن و هدفمند همراه نشده است. اما آنچه جای سوال دارد چرایی عدم موفقیت دولت ها در مقابله با فساد است. در تجربه دولتها ملت ایران به یاد دارد که هر دولتی که شعار مبارزه با فساد را سر داد، در نهایت نه تنها نتوانست با فساد مقابله کند، بلکه دولتش نیز متهم به فساد شد. آیا فساد در کشور ما نهادینه شده است که تا به امروز نشده با آن برخورد کرد؟ بخشی از پاسخ به این سول را می توان در خطبه های نماز جمعه تهران جستجو کرد.

آیت الله خاتمی در خطبه های نماز جمعه این هفته تهران با تاکید بر اینکه فساد اداری خوره هر نظام است؛ نه تنها نظام اسلامی بلکه هر نظامی اگر به فساد آلوده شود، از بین رفتنی است، اظهارداشت: مبارزه با فساد به برنامه ریزی و قاطعیت نیاز دارد و عزم برای مبارزه می‌خواهد؛ یعنی با همایش، تحلیل، مچ‌گیری از این نهاد و آن نهاد چیزی حل نمی‌شود. بلکه برنامه ریزی برای مبارزه و وارد شدن در این عرصه به صورت عملی حل کننده این فساد خواهد بود.

خطیب نمازجمعه این هفته تهران یادآور شد: از جمله عوامل فساد، عزل و نصب‌های باندی و جناحی است؛ وقتی باندی را برسر کار آوردی، یک نفر از آن باند اگر به فساد افتاد، رفویش می‌کنند. بنابراین تا وقتی که عزل و نصب جناحی وجود داشته باشد، با کمال تأسف باید بگویم که فسادها هم ادامه دارد. البته این حرف تعریض به کسی نیست. بلکه این موضوع آسیبی است که ۳۷ سال است ما شاهد آن هستیم. ولی دوای این درد شایسته سالاری و تقوا محوری است. نه جناح محوری ، باند محوری و اقوام محوری.

به طور حتم یکی از مهمترین عوامل شکل گیری فساد در بدنه اجرایی کشور، باندبازی و جناح گرایی است. زمانی که یک نهاد دولتی فازغ از تخصص و تعهد، اقدام به به کار گیری افرادی از حزب و جناح خود می کند، اولین پایه فساد در دستگاه دولتی پایه گذاری شده است. این مساله در زمانی که اختلاس و یا فسادی نیز رخ می دهد، دوباره نگاه باندی و جناحی مانع از اجرای حکم و تبعیت از قانون می شود.

در دولت یازدهم یکی از وزارتخانه هایی که بر روی آن حرف و حدیثهای فراوانی صورت گرفت، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بوده است. این وزارتخانه در یکسال گذشته دو وزیر و چند سرپرست را به خود دیده است. جالب اینکه تمامی این گزینه ها از یک جناح و باند سیاسی(اصلاح طلب) بوده اند. وزارت علوم و دانشگاه ها یکی از مهمترین ابزارهای اصلاح طلبان در دوران دوم خرداد برای تغییرات اساسی در کشور بوده است. آنان حتی فتنه ۱۸ تیر ۷۸ را از همین نهاد مقدس به پا کردند و با هدف تسخیر مرکز حکومت از دانشگاه خارج شدند.

پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، سعید حجاریان تئوریسین جریان اصلاحات تاکید داشت که اصلاح طلبان به سمت فعالیت های اجتماعی و دانشگاه روی بیاورند. این سیاست در کنار تلاش دولت در بکارگیری عناصر اصلاح طلب باعث شد تا در کمتر از ۴ ماه از عمر دولت یازدهم ۳۲ رئیس دانشگاه عزل و عناصر وابسته به دولت بر سر کار بیایند.

این در حالی است که سهم اصولگرایان در این تحولات صفر بوده است و تنها از جناح اصلاح طلب افراد بر سر کار آمدند که این مساله خود یکی از عوامل اصلی شکل گیری فساد در بدنه وزارت علوم است. فسادی که به تبع سایر وزارتخانه ها خطرناک تر به شمار می رود و باعث می شود که در باورهای نسل جوان انحرافاتی به وجود بیاید.

حال باید دید رئیس جمهور که یکی از سخنرانان همایش فساد بود، چه رویکردی را در قبال تحولات در وزارت علوم و سایر وزارتخانه های دولتی اعمال خواهد کرد.