به گزارش "پایگاه مطالبه گران و عدالت خواهان"" در سالهای اخیر یکی از جنجالیترین اتفاقات در حوزه صیادی سواحل خلیج فارس، صید موسوم به ترال بوده که صدای اعتراض بندرنشینان و صیادان محلی را درآورده است، خصوصاً آن که گفته میشود کشتیهای چینی اقدام به صید ترال کردهاند؛ اما بررسیهای مشرق نشان میدهد در این ماجرا، پای مدیران داخلی بیش از خارجیها در میان است.
بیشتر بخوانید
اخبار تخلفات اداره کل شیلات گلستان
صید ترال به صیدی گفته میشود که در آن با استفاده از توری قیف شکل، آبزیان عمق دریا کف روبی میشوند. اعتراض به این نوع صید به این دلیل است که استفاده از تورهای بزرگ عمقی موجب صید بیرویه شده و ذخایر آبی را به خطر میاندازد. صید ترال به واسطه اثرات منفی بر اکوسیستمهای آبی و تنوع زیستی بسیار بحثبرانگیز است، این نوع صید به دلیل استفاده از ادوات سنگین ماهیگیری تخریبهایی در مقیاس بزرگ در کف دریاها ایجاد میکند، از آن جمله میتوان به شکستن مرجانها، خسارت به زیستگاه و حذف جلبکهای دریایی اشاره کرد.
در سالهای اخیر که مواردی از صید ترال در آبهای ایران صورت گرفت، این گمانه که خارجیها در حال بردن ذخایر آبی ما هستند و نان صیادان را بریدهاند، حاشیهساز شد. از آنجایی که معیشت صیادان محلی وابسته به صید و صیادی در آبهای ساحلی است با کاهش ذخایر آبزیان ضمن حذف معیشت این قشر زحمتکش و ایجاد تبعات اجتماعی همچون بیکاری، مهاجرت و ... موجب اعتراضات مردمی در منطقه شده است.
این موضوع البته بارها تکذیب شد. آنطور که مسئولان میگویند صیادی ترال با مجوز صورت میگیرد و خارجیها هم بعضاً فقط اجرای کار را بر عهده دارند. نکته مهم آن که در سالهای اخیر با انتشار تصاویر صیادان چینی اینطور به نظر میآمد که کشتیهای چینی در حال صید ترال در خلیج فارس هستند اما اکنون مشخص شده که این کشتیها به اجاره مدیران بازنشسته سازمان شیلات درآمده بودند تا به نام چینیها و به کام این مدیران کار تمام شود.
سید پرویز محبی، معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران گفت: در حال حاضر کشتی خارجی چینی اقدام به صید ترال در کشور نمیکند ولی ملوانانی در حال کار هستند که قبلاً تعدادشان روی شناور به ۵۰۰ نفر هم میرسد ولی هماکنون به زیر ۵۰ نفر رسیدهاند.
وی افزود: ملاک تشخیص اینکه شناورهای موجود در خلیج فارس از چه کشوری است فقط اسنادی است که سازمان بنادر تحت عنوان پروانه بهرهبرداری صادر میکند که ملاک کار سازمان شیلات نیز محسوب میشود برای این که بداند کار شناور چه بوده و متعلق به چه شرکتی است.
معاون صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران درباره شناورهای خارجی که به اجاره مدیران سابق شیلات درآمده بودند، اظهار نمود: به استناد همین مدارکی که سازمان بنادر صادر کرده در حال حاضر تمام شناورهای موجود در خلیج فارس، ایرانی بوده ولی در گذشته ۱۶ شناور وجود داشت که با تصمیم شورای عالی امنیت ملی و کارگروه ویژه مرز، مجوز این شناورها لغو شد.
محبی در ادامه یادآور شد: ولی این شناورها دیگر در خلیج فارس نیستند و مالکین شرکتهایی که این شناورها را آورده بودند بعضاً مدیران و مسئولین بازنشسته سازمان شیلات بودند که به عنوان سرمایهگذار به این عرصه ورود کرده و کار صید ترال را انجام میدادند.
وی افزود: هیچوقت سازمان شیلات این موضوع را رد نکرده و همواره آن را تأیید کردهایم اما در وضعیت فعلی بحث این است که کشتی چینی وجود دارد یا خیر که پاسخ ما این است که در حال حاضر هیچگونه از شناورهای ما شناورهای خارجی چه چینی چه با ملیتی دیگر نیست.
این مقام مسئول در پایان اظهار کرد: در دوره ریاست آقای صالحی بر سازمان شیلات ۱۶ شناور چینی کار صید ترال را انجام میداد که اسناد و مدارک نشان میدهد مالکیت این شناورها ایرانی بوده است و کشتیها چینی بوده ولی در حال حاضر نیز این افراد و شناورها در چرخه کار سازمان نیستند و خارج شدهاند.
بیشتر بخوانید
اخبار تخلفات اداره کل راه و شهرسازی استان گلستان
اخبار تخلفات غراوی معاونت عمرانی استانداری گلستان
اخبار تخلفات سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان
جانباز خادملو عدالتخواه و مطالبه گر گلستانی